söndag 6 februari 2011

Veckans viktigaste nyhet?

Nyhetsrapporteringen domineras av händelserna i Egypten.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8522382.ab

http://edition.cnn.com/

http://aljazeera.com/

Kommentera utvecklingen, tack!

41 kommentarer:

  1. Jag tror ´Mubarak kommer ge upp snart så det blir lite lugnt i Egypten. Kanske då kommer alla Svensson familjer ut ur sina gömmer och reser tillbaka...

    SvaraRadera
  2. Jag tror att mubarak kommer att ge sig om 3 månader för att han inte orkar sen.

    SvaraRadera
  3. Hej pidde läraren snygg blogg Kaos i egypten helt klart

    SvaraRadera
  4. Jag hoppas att det blir som vanligt i Egypten men med en annan president än Mubarak. Hoppas att han håller det han lovat och avgår.

    SvaraRadera
  5. Jag tror att Mubarak ger upp snart och går av så det blir lungt i egypten.

    SvaraRadera
  6. Och tack för CNN länken fick läsa om Koreansk kärlek och Ryssland.

    SvaraRadera
  7. Ja jag håller med isabella jag tycker att han ska avgå och göra det han låvat ....!!

    SvaraRadera
  8. jag tror att situationen kommer att bli bättre om ett par månader och jag tror även att mubarak kommer att avgå för att han just nu har flytt till en avlägsen plats.

    SvaraRadera
  9. Jag vet faktiskt inte om han kommer att ge sig eller inte men om han tror på det han gör så kommer han nog att fortsätta, men man hoppas ju att det kommer att bli bättre.
    //Sabina

    SvaraRadera
  10. jag tror inte att mubarak kommer lemnat tronen

    SvaraRadera
  11. jag tror han avgår snart eller hoppas att han avgår..... för då slipper Egypten massa skit!

    SvaraRadera
  12. jag håller med Joakim jag tror faktiskt att han kommer att lämna tronen.

    SvaraRadera
  13. hoppas du fortsätter med bloggen

    SvaraRadera
  14. jag tror att mubarak kommer att avgå nästa månad eller tidigare.

    SvaraRadera
  15. jag tror att Mubarak avgår inom kort och då blir det väl lungnt i Egypten.

    SvaraRadera
  16. jag tror att han bara ljög om att han ska avgå
    men han kanske låtsas avgå och har en spion där inne.
    men han kommer vara där hella tiden.

    SvaraRadera
  17. jag tror att presidenten Mubarak avgår och förhoppningsvis blir allt lungt i Egypten igen men som det ser ut nu kommer det säckert ta ett par månader. /Joel Ahlbeck

    SvaraRadera
  18. Man kan nog aldrig riktigt lita på någon som Mubarak men man får hoppas att han avgår som han säger så det blir lugnt i egyptien igen, så att turisterna kommer tillbaka och egyptierna kan leva.

    SvaraRadera
  19. Som läget är just nu verkar det svårt att förutspå utvecklingen. Det finns ett antal aktörer (personer och organisationer) som säkerligen vill ha makten i Egypten. Det muslimska brödraskapet är en organisation, Mubaraks parti (NDP) ett annat och man får inte glömma militärens roll eller för den delen den återvändande Mohamed ElBaradei.

    Internationellt vill speciellt USA men även Storbritannien bevaka sina intressen i området och Israel ser nog lite bekymrat på utvecklingen.
    Ryssland verkar förhålla sig passivt...

    Som vanligt, vill jag nog påstå, lyser FN med sin frånvaro och det blir även intressant att se vilken roll EU kommer att spela den kommande tiden.

    Fortsätt att kommentera!

    SvaraRadera
  20. Jag antar att man får vänja sig vid att alla kommenterar samma sak hela tiden?! Men en sak kan jag säga, Jag tror inte att Mubarak kommer avgå för han vill inte bli av med sin president plats för han har kämpat väldigt länge för den och då tänker han inte ge upp den bara för demonstranterna vill det. Han vet om att dem kommer inte orka att demonstrera så länge till, plus att dem plockar fram militären och poliser för att hålla demonstranterna borta från gatorna. Visst det är folk som dör men det tror jag inte man bryr sig mycket om i Egypten varför vet jag inte men det är bara en känsla. Det är bara en tidsfråga innan alla tröttnar och lägger ner vapnen... Det är inte helt omöjligt att "EU" kommer att ingripa och styra ordningen men det är knappast troligt eftersom de är så passiva. Men det är bara vad jag tror...//Kim 9c

    SvaraRadera
  21. Jag tror att presidenten inte avgår.\Hannes 7ac

    SvaraRadera
  22. jag tror som kim, jag menar han har faktiskt kämpat väldigt länge för att nå den platsen han har idag. / ebbba 7ac

    SvaraRadera
  23. Jag håller med kim.Jag hoppas han avgår som han har sagt. Så att turister kan komma tillbaka till egypten så dem har något att leva på.

    SvaraRadera
  24. Jag hoppas att inte Mubarak klarar av läkar besöket och måste avgå tidigare, men jag tror att han kommer vara kvar ett par månader.

    SvaraRadera
  25. Jag hoppas att Mubarak avgår så de blir lungt och fridfult. Egypterna behöver få till baka sinna turister så dom kan leva och att djuren får mat och vatten. Dem behöver även pengar för att klara sig. Vad ska vi kunna göra ått de? De är ju en hemsk händelse. Tänk så många som har dött. // emelie.j

    SvaraRadera
  26. Jag vill resa till Egypten precis som de som har betällt biljetter men blivit tvugna att avboka. Egypterna behöver sina turister. Jag hoppas att allt blir som vanligt igen, att Egypterna får leva sitt normala liv. Mubarak avgår förhoppningsvis snart. / linn, 9c.

    SvaraRadera
  27. Emelie ställer en ytterst relevant fråga: Vad ska vi kunna göra åt det?

    Detta är t ex en moralisk fråga. Är det rätt att vi (förhållandevis) rika svenskar åker till ett låglöneland där människorna utnyttjas och därmed gynnar ett odemokratiskt statsskick? Vi förlänger alltså då den rådande maktstrukturen som behandlar sitt eget folk väldigt illa.

    Eller ska vi fortsätta åka ner och gynna den turistindustri, både stor och liten, som gör att de som lever på inkomsterna kan skaffa sig ett bättre liv, kunna ge sina barn en bra utbildning, sätta fart på hjulen i den inhemska industrin genom att konsumera mera? Detta skapar en medelklass som vill ha mer inflytande och rättigheter vilket i sin tur skapar krav på förändring?

    Frågeställningen är inte helt lätt att besvara!

    SvaraRadera
  28. Enligt tv kanalen NBC så väntas Mubarak avgå i kväll i sitt tv uttalande och många tecken visar mot att det kommer bli maktskifte. Det sägs också att Mubarak tänker ge makten som arméchef till armén själv. Vad säger du om detta Peter? ;)
    //Kim 9c

    http://nyheter.se.msn.com/utrikes/article.aspx?cp-documentid=156094382

    SvaraRadera
  29. Ja du, Kim! Den frågan kan jag inte undgå att svara på!

    I den bästa av världar är militären en garant för fred och stabilitet inom ett lands gränser.

    Om jag tar Turkiet som exempel så har militären gjort ett antal kupper (ingripanden) och tagit makten från de folkvalda. Detta har de gjort pga att partier som haft sin ideologi i islam varit på väg att ta makten i Turkiet. Turkiet är ett sekulariserat land (staten är skild från religionen) och för att bevara den balansen har militären agerat.

    Läget är nu ytterst osäkert då Egypten i sin författning (lagar om hur landet ska styras) väsentligt har begränsat för andra partier än Mubaraks eget att delta på lika villkor.

    Min förhoppning är att detta blir en fredlig procedur, men när det är fråga om makt så kan tyvärr människans sämsta sidor visa sig och då har vi en ytterst farlig situation - inte bara för mellanöstern....

    SvaraRadera
  30. Jag tror inte folket tänker ge upp så fort. Vad jag har hört har Mubaraks tal bara upprört folket.

    SvaraRadera
  31. PETER! Mubarak har avgått vet du varför han gjorde det? Kan du förklara denna händelse?
    //Kim 9c

    SvaraRadera
  32. Jag hatar att man måste logga in. Skrev precis någonting super bra men allting försvann. *Suck*

    SvaraRadera
  33. Hur som helst.

    Folket (med lite hjälp av militären) fick sin vilja igenom till slut. Frågan är dock om denna "diktatur" verkligen har avslutats. Nu får man lita på att Mubaraks föregångare gör rätt och inte hamnar i samma fotspår som Mubarak. Det är alltid lätt för en person att bli lite maktgalen av sig.Man kan också fråga sig hur lång tid det kommer att ta innan de som protesterade går tillbaka till sina jobb.

    Om hans föregångare gör om samma sak så kommer det förmodligen inte ta en sådan lång tid innan folket börjar protestera igen.

    Det är dock en liten chans att allting händer om igen. Eftersom folket har lyckats att avskaffa presidenten en gång så tänker de förmodligen att de kan göra det igen. Militären kommer förmodligen att göra detta rätt och fixa nästa val så att det blir bra och rättvist.

    Bara så så du vet Peter, jag gillar verkligen inte din blogg. Blev så mycket bättre innan.
    /Mathias The Awesome 9C :D (ignorera stavfelen och ":D" Peter).

    SvaraRadera
  34. Mubarak har lämnat tronen, vad kommer hända nu?

    SvaraRadera
  35. Mubarak har ju som alla andra säger lämnat nu. men igentligen spelar det väl inte stor roll för själva terrorist området? jag menar de kommer fortfarande att vara ganska fattigt ett bra tag, för inga turister vill åka dit nu efter allt som hänt väl? och hur överlever hästar och människorna då när de inte kan jobba t.ex. rundtur?

    SvaraRadera
  36. WOW, jag menade TURISTOMRÅDET.

    SvaraRadera
  37. Även om Mubarak har lämnat sin post som landets president, så tror jag det kommer ta lång tid innan Egypten kan få en fungerande regering. Men det kommer att ske.

    Militären, som nu har tagit över makten, verkar ha rätt bra koll på situationen och jag tror att de kommer att lyckas med att skapa en regering till framtiden.

    En annan positiv sak är att den här "revolutionen" sprider sig till andra arabländer, just nu i Algeriet och Jemen. När folket i dessa länder märker att Egypten och Tunisien har lyckats med att få bort sina ledare så känner de att de också kan lyckas. Jag tror att ländernas yngre generationer inte vill leva som deras föräldrar har gjort. Detta ger bra hopp om framtiden och man kan hoppas att om tio år att arabländerna börjar närma sig de europeiska länderna både politisk och ekonomiskt.

    SvaraRadera
  38. Jag vet att Mubarak har avgått som president men vad kommer här näst?????

    SvaraRadera
  39. Jag tycker att det är bra att Mubarak har avgått. Men han är inte ute ur bilden för än lagarna ändrats. Sådana som han inte ska kunna komma tillbaka till makten. Det var dåligt att länderna runtom reagerade med att hjälpa Mubarak på olika vis. Men det är folket själva som har störtat Mubarak utan hjälp av EU eller USA, som har reagerat för långsamt tycker jag. Det är bra att USA och andra länder ska ta tag i det nu efteråt. Hoppas att det blir bra nu.

    SvaraRadera