fredag 23 augusti 2013

Är det slut snart?

Just den här inledande vackan i skolan gjorde vi på jorden ett "break even" dvs de resurser som vi har gjorde vi slut på. Det betyder att allting som vi använder (olja, vatten, mat etc) året ut dvs fram till nyår gör att vi tär på jordens resurser.

Jag vill att du läser följande artikel:

http://www.wwf.se/press/1199635-jordens-resurser-verkonsumeras-i-rasande-takt

och därefter vill jag att du reflekterar kring detta faktum och gärna ger lösningar på det här problemet! Det ämne som bedöms den här veckan är geografi.

Lycka till!
/Pidde

11 kommentarer:

  1. INTE JAG HELLER! :(

    SvaraRadera
  2. Jorden förstörs väldigt mycket pga all miljöförstöring. Vi kan börja med att ändra på hur vi behandlar miljön. Det kan vi göra genom att cykla eller gå istället för att köra bil. Vi kan försöka att inte släppa ut så mycket olja och annat i vattnet.

    El bilar kan man tillexempel använda istället för en vanlig bil som släpper ut och förstör miljön mycket mer. Problemet är att dem nog är väldigt dyra så alla kanske inte har råd med dem. Försök att gå till en soptunna istället för att slänga skräpet i naturen! Detta kanske inte är lösningen på alla problemen, men det kan vara en bra början!
    // Ida och Felicia.O 9c

    SvaraRadera
  3. Nä det är inte slut snart om vi ändrar på utsläppen men om vi inte gör det då kan dewt vara slut snart.

    Man kan använda mindre av vattnet och andra saker. /TT 9c

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att man inte ska slösa så mycket. Om man t.ex bor nära en affär så behöver man inte ta ut bilen och köra ner till affären. Man kan äta lite mindre, istället för att handla det dyraste så kan man ta det som är lite billigare och handla mycket av det. / E

    SvaraRadera
  5. Jag tycker hela idén att man ska börja om på en ny planet är spännande för man kan ju typ göra denna planet hur man känner för, tar med allt det goda och lämnar kvar det onda, även om de onda människorna alltid kommer vara kvar.

    Men även om alternativet om en ny planet finns tycker jag inte vi ska ge upp hoppet om jorden än. Vi kan bromsa in vissa saker som koldioxid utsläppet för att nämna en sak. Men alla "enkla" lösningar är bara temporära, det är de stora och svårgenomförda lösningar som det gäller att ta reda på och dessa har jag inget svar på :D

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att det vi nu håller på med är synd, att vi missköter och tar slut vårt enda hems resurser. Är det människans lathet eller är det våra kunskaper som inte har räckt till. T.ex. för några år sedan köpte GM(USA:s största biltillverkare) upp miljöbilsprojekt och la ner dom i syfte att utnyttja olja och kunna fortsätta sälja sina vanliga bilar. Jag tror att det är för få människor som är medvetna om hur mycket vi förstör och hur dom kan göra skillnad. Därför kan vi försöka lära barn i skolor och andra länder som inte är så medvetna om hur viktig miljön är för oss.

    Åtgärder

    Koldioxid: Vi kan ersätta förbrännings motorer med Gas-Hybrid(en liten motor som går på gas och en elmotor som kan användas i t.ex. stadskörnig). Den här iden tycker jag USA först och främst ska ta tag i efter som dom släpper ut 50% av alla bilavgaser i världen. Vi kan försöka ha så mycket som bara möjligt närodlat.

    Föda: Om vi äter mindre kött och ersätter det med bröd,frukt,bär,grönsaker,nötter och kryddor sånt som man kan odla hemma eller ha närproducerat

    //Oscar G.Olsson 8ac

    SvaraRadera
  7. Mycket trevlig fråga med massivt olika svar.

    Enligt nyare data från Miljöfara: http://www.miljofara.se/?p=1944

    Närmare titt på diagrammen:
    Ekologiskt överskott: http://www.miljofara.se/wp-content/uploads/2012/05/Ekologiskt-%C3%B6verskott.jpg

    Ekologiskt underskott: http://www.miljofara.se/wp-content/uploads/2012/05/ekologiskt-underskott.jpg

    På diagrammet med ekologiskt överskott (Positivt) ligger Sverige med en 3:e plats i Europa och som 16 plats i världen, vårt grannland Finland ligger bäst till i hela Europa. Dem länder som bör tänka extra varsamt på att inte slösa är dem länder med ett ekologiskt underskott (Negativt), dessa länder är delvis USA, Japan och skamligt nog vårt grann land Danmark.

    Trotts att Sverige för några år sedan befann sig på spalten med ett ekologiskt underskott så har vi jobbat upp oss genom att inte slösa, återvinna, köra miljövänligt osv. Alla länder kan göra på samma sätt som oss om dem bara försöker.

    Qatar är det värsta fallet trotts att dem endast har en population på 1.9 miljoner invånare.

    Kina är ett av dem värsta fallen, det är för att dem har ett stort antal människor. Kina slösar på väldigt mycket resurser, betydligt mer än vi svenskar gör och det gör inte saken lättare.

    Koldioxidutsläppen har blivit värre, detta beror delvis på att allt fler människor skaffar bilar för att det är ett bekvämt sätt att förflytta sig på. Men genom att utöka den kommunala trafiken och genom att man samåker skulle detta resultera till ett mindre användande utav olja och mindre utsläpp. Använd cykel eller promenera om du ska färdas kortare sträckor. Dessa lösningar är både billigare, enklare, miljövänligare och har ett mer sparande tänk.

    En mycket bra sak för dem länderna hade varit att skaffa bilar som är mer miljövänliga och oljesparande som diesel och el bil. Trots att detta är ett dyrare alternativ än bensindriven bil så är det nyttigare för vår jord.

    Vattnet är en livsviktig resurs som vi bör hushålla med så det kan finnas kvar till våra efterkommande. Exempel på detta är att inte låta vattnet rinna i onödan och använda energispolande toaletter.
    Vattenfotavtrycket för jordbruk är 70 %, industrin 20 % och endast 5 % svarar hushållen för.

    Anledningen till att Jorden ser ut som den gör idag är för att man ofta använder resurserna på ett felaktigt sätt.

    En simpel sak som vi kan göra är att byta till 100 % ren el för klimatets skull.

    Transporter bör fraktas på så korta sträckor som möjligt och med full last, exempelvis med järnväg och färjetrafik.

    Eftersom vi överförbrukar jordens resurser med så enormt mycket, bör vi absolut tänka till och inte handla mer än vi använder för att inte sedan slänga så mycket.

    Man kan förminska skövlandet av skog och regnskog som går åt för produktion i företag och andra stora verksamheter. Skolor och andra företag kan börja använda datorer istället för massvis av papper. För att kunna köpa in skoldatorer åt alla elever så bör man lägga en bit av skatten på den delen.

    Hoppas att detta hjälper till med något!

    //Tobias Körner 9C

    SvaraRadera
  8. Trots att industrin gjort enorma framsteg inom miljöarbetet och att fordon släpper ut betydligt mindre koldioxid idag, jämfört med vad de gjorde för bara några år sedan, så är utsläppen från dem ett mycket stort miljöproblem. Fr.a. är utsläppen från trafiken ett problem i storstäderna i hela världen. Jag tycker att så mycket transporter som möjligt borde ske via t.ex. järnväg. För att få trafiken att minska i städerna borde fler göra som t.ex. Stockholm, där man infört "trängselavgifter" för att få in mindre trafik i städernas centrum. Jordens befolkning ökar hela tiden och man vet inte hur länge dagens jordbruk kan försörja alla människor med mat. I västvärlden äter vi mycket kött. Jag tror att vi behöver minska vår köttkonsumtion eftersom varje djur förbrukar stora mängder spannmål innan det vuxit färdigt - spannmål som istället kunde användas som människoföda. Kanske kan man införa en extra skatt på kött för att få människor att handla annan mat istället. I många U-länder försörjer sig de flesta på jordbruk. I många jordbrukssamhällen behövs många barn för att hjälpa till med arbetet på gårdarna. Dessa samhällen tror jag behöver hjälp med att göra jordbruket mer effektivt och med att utvecklas ekonomiskt. Om barnen inte behövs som hjälp i jordbruket kan de utbilda sig och göra det möjligt för länderna att utveckla sina industrier. Också användningen av olja och kol för att skapa energi bidrar till miljöförstöringen. Kanske kan man via EU eller FN erbjuda räntefria lån till länder som gör stora miljösatsningar. Ett exempel kan vara länderna i norra Afrika, som skulle kunna storsatsa på solenergi för elexport.
    //Oscar HO 8 ac

    SvaraRadera
  9. Det främsta budskapet (ett av många andra) jag får av att läsa denna text är att vi använder mer av jordens resurser än vad vi egentligen behöver/knappt har tillgång till. Att vi om 13 år inte kommer ha tillräckligt med resurser för att kunna försörja hela mänskligheten.

    Jag citerar från texten: "År 2030 behövs två jordklor för att försörja mänskligheten...". Min åsikt om denna teorin är att om vi forsätter i denna takt, och med det menar jag att vi överförbrukar mer än 30 procent av jordens resurser så kommer vi behöva två jordklot helt hypotetiskt. Det finns olika teorier om att det finns 3, 4 planeter som är lik våran jord, lik i storlek och även lik i samma tillgång till likartad ljusmängd. Men sannolikheten att vi kommer att hitta ett sätt att kunna leva ett likartat liv där är väldigt liten, i alla fall inom 13 år.

    Frågan som lyder: finns det något sätt som kan fungera för att vi ska alla kunna bo kvar på jorden utan att hamna i brist på naturliga resurser? Om alla på jorden är redo för en förändring för vårt eget bästa, så kommer vi att klara oss på jorden mycket längre, inte för all framtid, men längre. En mycket enkel sak som att använda förnybara energikällor (sol, vind vattenkraft och biobränsle) istället för fossila energikällor (kol, olja och torv) samt kärnkraftsel kan förlänga mänsklighetens liv på jorden. Men man kan även tänka på detta sättet att om bygger t.ex. ett vattenkraft så kommer man att förstöra vegetationen på den platsen men även ekosystemet som sedan kan påverka de olika näringskedjorna vilket kan leda till att djur dör.

    Ett annat sätt att förvara mänskligheten på jorden ett bra tag till är att skära ner på kött, det kanske inte är lika enkelt som att byta till förnyelsebar energi, men det kommer löna sig i längden. Köttindustrin är ett väldigt stort problem för att de använder stora mängder bekämpningsmedel, skövlar mycket regnskog för foderproduktion och står för 50% av världens antibiotikaanvändning. Samt att exempelvis kor producerar en mängd koldioxid som påverkar miljön vilket även transporterna av köttet gör. Globalt så kan man säga att 70 procent av jordbruksmarken används till djurhållningen, och i Sverige så stiger det upp mot 80 procent. Ett vegetabilisk kostskifte är nödvändigt om världen inte ska gå under på grund av hunger, det värsta inom klimatförändringar och drivmedel. I den takten som vi föder barn så kommer jorden inte räcka till om alla skulle äta som en genomsnittsvensk.

    //Lucas Bech 8 AC

    SvaraRadera
  10. Jag tycker att mäniskorna vill ha ett releti platt hus som dom kan leva på. T.ex. ett 3 vånings hus till 3 personer är lika med 1 våning till 1 person som är ganska onödigt om man kan bo 3 på 2.

    Men om man bygger högre hög hus och mer av dem så kan man ha mer personer på ett ställe, och istället för fina granit väggar kan man ha sol panaler istället till att göra de så man slöser mindre el, ojla, och trä t.ex.

    Sen om idustriarna kan ha arbets hem kan man få mer plats med folk på mer hög hus och om har arbets hem på industriorna så kan man andvända de enegin som blir över till dom som bor där. Sen släpper man utt mindre onödigt koldyoxid och O3 i luften. Då kan dom i NY eller India få litte mer av elet som behövs.

    //Ian-Sebastian 8ac

    SvaraRadera