söndag 17 april 2011

Dalai Lama - ond eller god?

http://www.dn.se/ledare/signerat/dalai-lama-gayfiende-och-abortmotstandare--hyllas-anda

Klicka på och läs den bifogade länken. Hur uppfattar vi ett religiöst budskap? Buddhismen är en fredsälskande religion, men den är inte ensam om att vara det.

Ledaren i DN pekar på en intressant sak, nämligen att det kan bero på VEM och HUR man framför ett budskap och Erik Helmerson avslutar sin tänkvärda text med följande frågor: "Vad är det han gör så rätt? Och våra religiösa ledare gör så fel? De talar olika språk – men säger ungefär samma sak".

Du bör fundera och kommentera följande frågeställning: Vad kan det bero på att en munk från Tibet kommer undan med vissa kontroversiella åsikter medan en kristen präst eller muslimsk imam inte gör det?

6 kommentarer:

  1. kan du omformulera vad frågan är EXAKT ?
    förstår faktiskt inte mer än att han är emot homosexualitet och abort.

    SvaraRadera
  2. Jo, Dalai Lama fick Nobels fredspris 1989 och är vida känd och berömd och respekterad i många länder (dock inte bland Kinas makthavare). Tänk om en muslimsk imam eller den katolske påven tydligt uttalat sig mot abort eller homosexuella - tror ni elever verkligen att de blivit lika respekterade som Dalai Lama?

    Jag tror inte det! Frågan som man då kan ställa sig är varför Dalai Lama fortfarande är respekterad medan t ex påven fått kritik för sina uttalanden om preventivmedel och även homosexuella.

    Det kan väl inte bara hänga på att Dalai Lama ser ut om en snäll gammal gubbe? eller?

    SvaraRadera
  3. Antagligen är det väl så att dem tycker han ser snäll ut, och han kanske ÄR snäll förutom detta med abort och homosexualitet? Jag menar dem kanske helt och hållet ser upp till honom annars så dem struntar i det. Verkligen ingen aning, svårt ämne tycker jag. Du får berätta i skolan.

    SvaraRadera
  4. jag förstår inte, du får berätta sen.

    SvaraRadera
  5. Det här var uppenbarligen den svåraste frågan på länge. Jag tar upp problematiken i 6C på måndag, 7AC på måndag, 8C på tisdag och slutligen 9C på onsdag!:)

    SvaraRadera
  6. jag tycker inte man ska säga att det är rätt eller fel att säga detta för det är ju vad man själv tycker eller hur?

    SvaraRadera