söndag 23 september 2012

Veckans nyhet v 39

Jag tycker att ni varit mycket duktiga när det gäller att finna intressanta och viktiga nyheter.
För de elever som satsar på höga betyg vill jag ge följande råd:

Tänk på att försöka beskriva varför nyheten är viktig och ge gärna förslag på vad konsekvenserna kan bli dvs försök att göra en prognos om framtiden.

När det gäller förmågan att analysera handlar det om att beskriva orsaker och konsekvenser, att föreslå lösningar, att visa på olika samband och förklarar varför vissa händelser hänger samman, men även att då kunna jämföra likheter och skillnader. Det finns även möjligheter att kunna se för- och nackdelar - allt beroende på vilken nyhet det är!

Det går oftast INTE att använda alla ovanstående delar utan plocka ut en eller två av dem när du ska kommentera en nyhet.

Lycka till och glöm inte att ni kan fråga era föräldrar om nyheten kan anses vara viktig eller inte.

(För er som tycker att det är lite besvärligt eller kanske rent av pinsamt att skriva på bloggen - det finns möjlighet att lämna in en skriftlig version till mig.)

16 kommentarer:

  1. Min viktigaste nyhet är att det ser ljust ut för Barack Obama i presidentvalet. Obama är demokrat och vill gynna världen. Obamas motståndare, Mitt Romney en förmögen mormon som har räddat OS en gång. Mitt Romney vill gynna USA och struntar i omvärlden.

    Om Obama vinner presidentvalet kommer han att införa "Obama-care" vilket resulterar i lägre vårdkostnader samt högre skatt till folk som är förmögna. Om Romney vinner kommer han att tänka mer på USA ekonomi och han vill göra abort olagligt.

    Man kan se det på olika sätt för att om Mitt Romney förbättrar ekonomin i USA kommer Sverige också få bättre ekonomi. Obama har stora chanser att bli president igen, vilket jag tycker är bra. Sedan kan man se det till USA:s fördel, vem gynnar USA:s ekonomi mest? Vill folket att abort, det ska man inte få göra, även om man har blivit våldtagen? Pontus 9ac

    SvaraRadera
  2. Min viktigaste nyhet är att fler barnfamiljer inte har råd att betala avgiften till deras barns sport hobbys som typ fotboll.

    Jag valde denna för att jag tycker det är viktigt att om barn vill börja på sport så ska de få det utan de höga kostaderna.
    //Liam 8C

    SvaraRadera
  3. En intressant nyhet som har kommenterats den här veckan är att
    inkomstklyftorna i Sverige har ökat trots att fler har fått behålla mer av sin inkomst efter det att regeringen har sänkt inkomstskatten. Detta innebär med andra ord att vi fått en ökad fattigdom i Sverige de senaste åren mot vad vi har haft tidigare.

    En orsak till detta tros vara att lönespridningen ökat vilket gör att många har låga inkomster.
    Det är också svårt för unga att komma in på arbetsmarknaden.
    Perstorp i Skåne är en kommun som nämnts på nyheterna på grund av att det är stor arbetslöshet där, vilket leder till en högre fattigdom i kommunen.

    Statsminister Fredrik Reinfeldt har kommenterat de ökade inkomstklyftorna och menar att det är många saker som bidrar till att det ser ut som det gör. Han nämnde bland annat att många ungdomar inte går färdigt skolan och att arbetsgivare ställer högre krav vid anställning mot vad de gjorde tidigare. Många flyktingar kommer även hit som saknar skolutbildning.

    Jag tycker att nyheten är intressant för att det på något som vi tidigare inte sätt i Sverige, vi har under lång tid gått mot ökad jämlikhet, men att skillnaderna nu ökar kan peka på att den trenden kanske är bruten. Jag tycker att Sverige på ett sätt börjar få större likheter med USA på det viset att skatterna sänkts för att människor ska få göra vad de vill med sina pengar. Men de som inte har så mycket kan ju inte välja något.

    En lösning på detta problemet tror jag kan vara att anpassa utbildningar så att de passar flera människor och på så sätt få fler att gå klart sin utbildning.
    (Oscar HO 7ac)

    SvaraRadera
  4. Min nyhet som jag tycker var mest allvarligast denna vecka är att det finns ett nytt virus som väldigt likt sars (sars är en lungsjukdom).

    Världshälsoorganet HO varnar för ett nytt virus som är väldigt likt lungsjukdomen sars. Nu uppmanar Sveriges ansvariga myndigheter nu sjukvården till extra vaksamhet.

    En man från Qatar ligger väldigt svårt sjuk i London för att han är blivigt smittad av detta virus. Han intensivvårdades först i Doha för en akut infektion i andningsorganen och för njursvikt men flögs sedan till London för specialistvård.
    Tidigare i år dog en saudier av det samma virus. Saudiska hälsovårdsmyndigheter utreder om fler har dött av samma virus.
    Det nya viruset hör liksom sarsviruset till coronastammen men de två är indentiska. Smittskyddsinstitutet följer rapporteringen mycket noga.
    Sarsepidemin viruset bröt it år 2003 i Kina, då 600-700 människor dog, 300 av dem dog i Hongkong. Epidemin fortsatte in i år 2004. Sjukdomen Sarsepidemin dödade omkring 900 av 8400 smittade i hela världen.

    Jag tycker såklart att detta är väldigt allvarligt för att det är många som dör av denna liknande sjukdom sarsepidemin som är nästan precis likadan som det nya viruset.

    Skriven av: Lucas Bech 7AV
    Källa: http://www.sydsvenskan.se/varlden/varnar-for-sarsliknande-virus/

    SvaraRadera
  5. Jag vet att det finns viktiga saker som pågår i världen, konflikter i Asien. Min viktigaste nyhet handlar inte om det, utan denna veckan skriver jag om en dödsskjutning i malmö. Det var en kall vinterkväll den 31:e januari i år som Ahmed Hadrous körde taxi svart på fosievägen då han blev skjuten till döds.

    Allting pekar mot att Milos Markovic är skyldig till brott och har nu dömts till arton år i fängelse av malmö tingsrätt. Han ska ha använt en pistol av märket Tokarev. Han blev träffad fem gånger på överkroppen och ett skott i huvudet. Mordet på Ahmed Hadrous var det sista av sex mord i malmö under mordvintern 2011-2012. /Pontus 9ac

    SvaraRadera
  6. En nyhet från veckan är att Syrien skjutit granater mot en stad i Turkiet och att Turkiet då svarat genom att skjuta in granater i Syrien. I det turkiska parlamentet har man också kommit överens om att man, om man blir angripen, kan gripa in militärt i andra länder. Turkiet har fått stort stöd från FN, NATO och EU. Det jag har uppfattat är den stora risken med detta är att om Turkiet skulle gå in i Syrien så skulle det kunna spridas och bli ett större krig i regionen. Syrien har stöd av Iran och av Libanon. Hur Ryssland ställer sig vet jag inte, men de har tidigare varit emot att fördöma Syriens militära handlingar inne i Syrien. Med eller utan Ryssland så hotar ändå ett krig i den regionen att störa maktbalansen i området. Och om Irans militär blir mer aktiv kanske Israel kan se det som en ”ursäkt” att anfalla deras kärnkraftsanläggningar. På kort sikt skulle det antagligen påverka priset på olja som skulle gå upp och kanske göra att krisen i Europa och USA blir större än den hade behövt bli. Egyptens president, Mursi, har försökt medla i konflikten. Jag tycker att Iran borde dra tillbaka sitt stöd till Syrien för att göra det möjligt för resten av länderna att pressa Syriens president till att lämna över makten. Kanske skulle flera länder då också få en annan syn på Iran och minska konflikterna mellan länder och det skulle bli lättare att komma överens i andra frågor, som t.ex. risken för att Iran skaffar kärnvapen.
    (Oscar HO 7ac)

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att veckans viktigaste nyhet är att Ikea har tagigt bort kvinnorna från sin saudiska katalog.
    Ikea har plockat bort kvinnorna från sin saudiska katalog. Nästa års upplaga, som ser i stort likadan ut i alla länder, har specialdesignats för Saudiarabien, ett land där det är förbjudet för kvinnor att rösta, köra bil eller röra sig ensamma ute på gatorna, skriver Metro.
    På uppslaget som visar formgivarna bakom den nya kollektionen står fyra människor bland sina verk, utom i den saudiska upplagan, där är de tre. Den kvinnliga designern är borttagen.
    På en annan bild i orginalkatalogen sitter en kortklippt kvinna som sitter med ryggen mot kameran. Hon har långa örhängen, en lätt urringade tröja och de nakna fötterna på en stol framför sig. I den saudiska varianten av denna bild är örhängena borta, tröjan är inte längre urringad och har fått en maskulinare stil och på fötterna sitter svarta strumpor. Kvinnan har blivit man.
    Ikeagruppen, som producerat katalogen år Ikea i Saudiarabien, beklagar att kvinnor retuscherats bort. Enligt Josefin Torell som har producerat Ikeakatalogen ser nu bolaget över rutiner för att säkerställa att katalogens olika versioner ska följa Ikeagruppens värderingar.

    Jag tog den här nyheten den här veckan för att den väckte ett litet intresse för att det är kvinnodiskrimminering som pågår i denna katalog. Det är inte rätt att byta ut kvinnorna i katalogen mot män bara för att kvinnor inte är ”lika mycket värda” i Saudiarabien.
    Skriven Av: Lucas Bech 7AC

    SvaraRadera
  8. Veckans viktigaste nyhet för mig handlar om straffen man borde få för våldtäkt på minderåriga! Känslorna som uppkommer vid våldtäkt vet Lovisa Nystand 14 år hur det, hon har gått och går igenom mycket just nu!!

    14 åriga Lovisa har varit med om en jobbig sak som ingen ungdom eller rättare sagt någon vill vara med om! Det är så obehagligt att behöva leva med det resten av sitt liv!

    Lovisa lade upp video på facebook i onsdags förra veckan, för att berätta om händelsen! Många tycker det är lättare att göra en video utan att snacka och bara vissa upp bildlappar med text på om händelsen, som då i detta fall Lovisa gjorde!

    Varför Lovisa lade upp denna video var pågrund av alla rykten som uppstår vid en sådan här obehaglig händelse. Det kommer bara fler och fler rykten om detta, om inte personen som varit med om det berättar vad det som hände egentligen.

    När Lovisa lade upp denna videon på Facebook i onsdags fick hon ett stort stöd inte bara utav hennes närmaste utan andra också! omkring 6000 har velat bli hennes vän eller prenumenera på henne! För att ge henne det stöd som hon behöver!

    Det är så otroligt viktigt att få stöd vid en sådan här händelse! stöd är det som får tjejen/killen i detta fall då tjejen att fortsätta kämpa på! Som nu Lovisa får stora uppvaktningar av detta!

    Budskapet av videon var att få ungdomar som varit med om detta att kämpa vidare! Sa Lovisas mamma till tidningarna..

    Någon som tog del av det som Lovisa gjorde var 18 åriga Amanda Sellberg fick idén att göra en likadan video för att stötta Lovis att fortsätta vara strong!

    Jag vet själv vad hon gått igenom, om hur alla känslor och tankar omkring detta blir! Det påverkar så otroligt mycket sig själv ovh alla andra! Det är viktigt att prata om det, för att få den hjälpen man behöver när detta händer!

    Killen som gjorde detta var en nära kompis till Lovisa! En sak som hon lärde sig var att inte alltid lita på en kille man känner, för man vet aldrig vad som kan hända!

    Varför ens göra en sådan dum sak som att våldtag en tjej eller en kille! vad är det för nytta med att göra det! Det är ju den som är själva "offert" till det som får konsekvenserna som kan uppstå, som t, ex inte få barn, inte ha nära kontakt med andra? detta är något som man får leva med hela livet!!

    Jag tycker även att man borde få fängelse för det eller i allafall få staff för det! Vet inte hur det ligger till i dagslägget med våldtäkter, vad det ligger på för straff! Men det är vad jag tycker iallafall!

    //Louise Jinbäck 9ac

    SvaraRadera
  9. Min viktigaste nyhet är ekonomikrisen i EU-länder. Om folk inte börja agera snart kommer det garanterat bli konflikter i framtiden. För att förhindra att detta ska hända så kanske man borde överväga att ha framtida besparingar och höja skatterna.

    Om detta ska fungera måste omvärlden tro på löftena som EU utlovar. EU-länderna kanske borde förstå att dem måste öppna plånböckerna och investera på jobb som dem vet ger bra resultat, annars kommer EU att sitta i krisen ett längre tag.

    Om man tar Grekland t.ex. så har dem en av de värsta ekonomi kriser i EU. Om dem inte har fattat ett beslut om hur dem ska använda sina framtida besparingar inom 10 dagar kommer EU dra in räddningspaket på 300 miljarder kr. Det tror jag inte att Grekland uppskattar.//Pontus 9ac

    SvaraRadera
  10. Tänk vad saker kan ändra sig snabbt! Efter bland annat en TV-debatt har nu Romney knappat in på Obama...

    Flera intressanta nyheter tas upp - alltifrån Syrien till våldtäkter av minderåriga.

    Det vore bra om fler följer Lucas exempel, nämligen att även ha med själva länken till nyheten (detta går ju såklart enbart att göra om man plockat nyheten på nätet!).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju skriva att källan var Ysta allehanda tidningen t.ex. också. Om man då har hittat nyheten i en tidskrift eller något annat som inte finns på nätet.

      Radera
  11. Nobel Prisarna!
    Jag tycker att det är en rätt så viktig nyhet för att det håller på att dellas utt i vissa ämnen nu! Sverige får nästan ju nästan inga priser?! Jag tycker att man kan lösa detta problemet. Om man ger bättre eller mer uttbilding då kommer vi lär oss mer utt av det. (Inte att vi har det dåligt.)Eller bättre betalt för sitt job så man kansker jobbar mer eller bättre.
    de är dom idearna som jag kommer på nu i alla fall.

    Gick inte till nåt hemsida.

    // Ian-Sebastian 7aC

    SvaraRadera
  12. Rederi Styrsöbolaget i Göteborg har tagit bort ”Tintin i Kongo” boken från hyllorna i passagerarfartygens ombordbibliotek, efter protester från en resande förälder.
    Tidningen Göteborgs Fria skriver att en förälder under resa i lördags med sina båda barn, 10 och 13 år gamla, fick syn på boken.
    – Jag tycker det är stötande. Teckningarna av afrikanska människor i albumet är nedvärderande och stereotypa. De har ingen personlighet utan framställs mer som ett flock djur. Dessutom framställs de som helt imbecilla, säger föräldern till tidningen.
    – Vi har gjort fel. Båtresan ska vara en fridsam upplevelse och det som hänt är högst olyckligt. Vi ska genast ta upp det här till diskussion, säger Kerstin Westerlind, chef för Södra skärgårdens bibliotek och ansvarig för bok urvalet.
    På måndagen togs ”Tintin i Kongo” bort från samtliga båtar. En granskning av vilka böcker som ska få finnas i biblioteken ombord kommer nu att göras.
    Jag tycker att det är fel att de väljer att ta bort Tintin i Kongo böckerna. Visst är den ganska rasistisk men man får ju också se Tintin som ett tidsdokument som speglade sin tids händelser. Tintins bild av färgade är ju perfekt för att lära barn kritiskt tänkande som många gånger är väldigt användbart.

    Den speglar en historia som vi inte ska glömma utan ta lärdom av.

    //Hugo Rauer 7AC

    SvaraRadera
  13. Detta är en väldigt intressant nyhet som jag nu har valt att skriva om. Jag fastnade för den direkt när jag hittade artikeln i tidningen på måndagen. Jag gick sedan in på datorn och hittade mycket mer fakta.
    Felix Baumgartner gör ett försöker göra ett nytt världsrekord.
    Efter det sista testhoppet i somras på 27 000 meter i hastigheten 862 km/h så ska nu den österrikiske äventyraren Felix Baumgartner mot stratosfären med sin ballong. Meningen är att han ska flyga upp 36 576 meter upp i luften och sedan hoppa ut för att tio minuter senare landa på jordytan igen, han kommer i fritt fall spränga ljudvallen och nå en hastighet över 1110 km/h innan han fäller ut sin fallskärm.
    Hoppet som Felix försöker göra har ställts in flera gånger sedan de första försöken i förra veckan. Ballongen ska starta och landa i Roswell, New Mexiko, och det behöver vara näst intill vindstilla för att ballongen ska kunna lyfta säkert mot stratosfären.
    Detta hopp skulle egentligen ha gjorts den 8 oktober men på grund av fel väder är det uppskjutet till tisdagen den 9 oktober.
    Skriven Av: Lucas Bech 7AC
    Källor:
    http://www.sydsvenskan.se/varlden/baumgartner-gor-ett-rekordforsok/
    http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3554561.ece

    SvaraRadera
  14. Den nyhet som jag tycker är mest fängslande denna veckan är att statsministern i Finland har blivit attackerad.

    Finlands statsminister Jyrki Katainen knivhotades i dag i Åbo. En ung man drog sin kniv från sin väska och försökte knivhugga Jyrki men säkerhetsvakten hann genast stoppa det.

    Enligt Hufvudstadsbladet skulle Katainen möte vid sitt parti Samlingspartiets valhörna på universitetsgatan i Åbo när han då attackerades. Detta hände idag 22 oktober 16:30.
    En ung man gick fram för att prata med Katainen. Han stod bara ett steg från statsministern då han tog fram en kniv.
    Katainens säkerhetsvakter lyckades avvärja angreppet och förde bort mannen. Såväl Katainen som totals andra personer som befann sig i området undkom oskadda.

    Skriven av: Lucas Bech 7AC
    Källa: http://www.sydsvenskan.se/varlden/attack-mot-finska-statsministern/

    SvaraRadera
  15. Funderar på hur det går i valet idag...

    SvaraRadera