onsdag 10 oktober 2012

Veckans nyhet v 41

22 kommentarer:

  1. Rederi Styrsöbolaget i Göteborg har tagit bort ”Tintin i Kongo” boken från hyllorna i passagerarfartygens ombordbibliotek, efter protester från en resande förälder.
    Tidningen Göteborgs Fria skriver att en förälder under resa i lördags med sina båda barn, 10 och 13 år gamla, fick syn på boken.
    – Jag tycker det är stötande. Teckningarna av afrikanska människor i albumet är nedvärderande och stereotypa. De har ingen personlighet utan framställs mer som ett flock djur. Dessutom framställs de som helt imbecilla, säger föräldern till tidningen.
    – Vi har gjort fel. Båtresan ska vara en fridsam upplevelse och det som hänt är högst olyckligt. Vi ska genast ta upp det här till diskussion, säger Kerstin Westerlind, chef för Södra skärgårdens bibliotek och ansvarig för bok urvalet.
    På måndagen togs ”Tintin i Kongo” bort från samtliga båtar. En granskning av vilka böcker som ska få finnas i biblioteken ombord kommer nu att göras.
    Jag tycker att det är fel att de väljer att ta bort Tintin i Kongo böckerna. Visst är den ganska rasistisk men man får ju också se Tintin som ett tidsdokument som speglade sin tids händelser. Tintins bild av färgade är ju perfekt för att lära barn kritiskt tänkande som många gånger är väldigt användbart.

    Den speglar en historia som vi inte ska glömma utan ta lärdom av.

    //Hugo Rauer 7AC

    SvaraRadera
  2. Polisen gör bort sig igen, denna gången i Rosengård då dom har döpt om sitt konferensrum till "Apegården" från "Apelgården". Det var även i detta polis området som en polis tidigare kallat en invandrare "Apejävel" och dylikt.

    Jag tycker denna nyhet är viktigast eftersom jag inte tycker poliser i Sverige ska vara emot någon speciell folkgrupp. För då kan det lika väl bli annorlunda när dom ska sätta ett straff på en invandrare jämfört med en svensk.

    Men jag skulle även tro att det är lätt att tappa "det" när det händer mycket brottsligheter. Det kan även vara att det är nån från den "gamla generationen" där det inte var lika "farligt" att kalla en invandrare andra namn.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15592590.ab

    SvaraRadera
  3. vi tycker att kränkningen på Lundsbergs skola är en viktig nyhet. skola hotas att petala 500 000 kr i böter.

    vi tycker att man inte ska hota andra och man ska inte få kränka andra.

    Tony/A.A/8c

    SvaraRadera
  4. En viktig nyhet enligt mig som man verkligen borde tänka över är att forskare har kommit fram till att Mobiler som används dagligen är skadliga. Dem innehåller miljö giftiga ämnen som t.ex. bly, kvicksilver, brom, klor och kadmium. I var tredje mobil finns kvicksilver.
    De gamla mobilerna är dock skadligare än de nya, för det utvecklas hela tiden.
    Kanske man borde tänka efter om vi verkligen ska använda mobilen så mycket som vi gör? att t.ex. ha facebook på den, spel o.s.v. Om det nu är skadligt men man behöver använda det så kan man kanske använda det i mindre delar.
    Det kanske räcker att använda en mobil till att ringa och sms:a. Så kanske vi kan förhindra detta. //sven 9ac

    SvaraRadera
  5. Min viktigaste nyhet är att en helt vanlig bil nästan körde på en 2 årig flicka. När bilen sen stannar går pappan till barnet fram och skulle fråga om de inte såg barnet. När pappan kommer fram så går 2 civil poliser ut ur bilen. Pappan frågada ''såg ni inte barnet?'' då sa den polismannen som körde fram och säger nej och flinar. Senare när pappan pratar med polisen så kommer fler poliser för att hjälpa till. Och då går den ena civilklädde polisen fram och puttar till pappan när han har barnet i famnen. Då säger pappan till ''Så gör man väl inte?''

    Jag tog denna nyheten för att jag tycker att polisen måste hålla lite koll på när de kör även om de är civilklädda eller inte.
    //Liam 8C

    SvaraRadera
  6. Min viktigaste nyhet denna veckan är att tunnelbanetjuven döms idag och vi får se hur det hela slutar och vad han får för straff.

    Det han gjorde var att han rånade 38-årige Johnny, som var mycket berusad på en tunnelbana i Stockholm. Han rånade honom först kallblodigt på en bänk där Johnny låg och sov. Johnny vaknade, men märkte inget, så han gick fram till perrongen och skulle kissa, men han ramlade ner och låg avsvimmad på järnvägen.

    Man kan ju tro att han skulle rädda honom trots att han hade rånat honom, men det gjorde han inte. Han gick ner på järnvägen, kollade sig omkring och gick sedan fram och rånade honom igen. Han lämnade honom på järnvägen att dö.

    Mannen som körde tåget såg Johnny ligga medvetslös på järnvägen och saktade ner tåget, men det var lite försent, tåget körde över Johnnys fot och inget mer. Folk kom ut ur tåget för att hjälpa Johnny. Han fördes sedan till sjukhus för att amputera sin fot.

    Rånaren vinkade till vakten när han gick där ifrån. Vakten hade inte sett vad som hade hänt så han vinkade tillbaka. Rånaren gick där ifrån lugnt och kallblodigt.

    Johnny och hans sambo Louise är glada att det snart är över. Louise vill tacka alla som såg på programmet "efterlyst" på tv3. Hon vill också tacka dem som hjälpte Johnny på Järnvägen.

    Min personliga åsikt om detta är att det som har hänt är vidrigt och han borde få ett straff på 20-30 år, samt böter på 500 000 kronor. Han kommer nog att få ett svidande straff och en böter på några hundratusen och det tycker jag att han förtjänar det.// Pontus 9ac

    SvaraRadera
  7. hej vad jag tycker är den viktigaste nyheten är att att gammla människor har svårar att gå i pension och att dom ska höja det til 65-66 det tycker inte jag är så värst snällt för att när dom är så gammla måste dom vila. /Dan 9ac
    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/pension-inget-alternativ-for-europas-aldre_7590076.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]

    SvaraRadera
  8. Dömd för Facebookhämnd

    Mannen var arg på flickvännen som gjort slut. På hennes Facebooksida lade han ut nakenbilder på henne och gjorde sexanspelningar i chatt-konversationer med fem av hennes manliga vänner. Falu tingsrätt har dömt honom till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst för dataintrång och grovt förtal. Han ska också betala skadestånd på 20 000 kronor till kvinnan
    Nakenbilderna laddades ner av flera och spreds på kvinnans arbetsplats.

    nyheten är hämtat ifrån aftonbladet

    http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article15627270.ab

    jag tycker att det händer bara mer skit på facebook just nu... varför lägger man ens ut naken bilder på sitt ex bara för att man har gjort slut? Jag tycker synd om den kvinnan som har blivit drabbad av det hära.. Om man nu har gjort slut så får man väl acceptera det istället för att sprida en massa naken bilder och en massa annat kränkande på facebook... Jag tycker också att han borde få ett hårdare straff än såhär! /Emmie 9ac

    SvaraRadera
  9. Min nyhet är om en kvinna som har blivit våldtagen under hela hennes uppväxt: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15627492.ab

    Kvinnan heter Jeanette Eriksson och hon har blivit våldtagen av sin morfar under hela hennes uppväxt.

    Jag tycker det är mycket förvirrat, me jag kan inte fatta att en tjej som henne har blivit våldtagen unfer hela hennes liv.

    Det är mycker konskigt tycker jag, men vissa blir våldtagen hela livet eller en gång.

    Vissa bli våldtagna 1 eller flera gånger under en månad.

    Med vändliga hälsningar Emelie Bergström 9ac.

    p.s. ha en trevlig dag Peter.

    p.p.s. Du är den bästa So lärare jag någon sin har haft.

    SvaraRadera
  10. Under hela sin uppväxt våldtogs Jeanette Eriksson, 51, av sin morfar.
    Hennes journaler avslöjar att myndigheterna förstod – men ingen ingrep.

    – Det är ett jävla svek från samhället. De har suttit på första parkett och bara tittat på, säger hon.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15627492.ab

    Att bli våldtagen är det mest fruktansvärda man kan vara med om. Det påverkar ju inte bara fysiskt utan nästan mer psykiskt. Att kanske inte våga säga ifrån är det säkert många som har svårt för att göra. Kanske mest pga rädslan, att kanske samma sak ska hända igen ifall dem berättar.
    Jeanette som i detta fallet vågade säga ifrån, precis när det hade hänt, men fick bara "åskådare som satt på första parkett" som hon säger, istället för att få hjälp! Helt sjukt att myndigheten bara såg på, att inte orka agera, eller helt enkelt inte ville hjälpa henne. Jag undrar varför? varför har vi då myndigheter i samhället som ska hjälpa oss människor i problem som man inte kan lösa själv? Eller det kanske dem vill? Att vi ska lösa problemen själva, för många får säkert inte hjälp. Som nu i detta fallet Jeanette, som antagligen nu har tappat förtroende helt för myndigheterna, och säkert många fler! Blir så förbannad på att vi människor ska förlita oss på att om vi blir våldtagna eller annat, så SKA myndigheter hjälpa oss, men har sett på flera nyheter nu den senaste tiden, att myndigheterna bara ser på. AGERA verkar inte finnas på deras lista vad det gäller att hjälpa människor med problem.. Visst är det bra att vissa säkert får hjälp, men varför får inte ALLA den hjälp de behöver?!
    Något måste hända, myndigheterna MÅSTE hjälpa till nu, innan vårt förtroende har faktiskt försvunnit för dem..
    Ifall förändringar inte sker. Vem ska vi då få hjälp av? Orolig..

    Sara Persson 9AC

    SvaraRadera
  11. en viktig nyhet den här veckan är att Malala Yousafzai, en 14-årig flicka som blev skjuten i huvudet av talibaner förra veckan, mår bättre och har återhämtat sig bra. Trots att det bara gått en vecka kan hon både stå upp med hjälp och skriva redan.

    Malala gjorde det som många andra borde göra och stod upp för barns rättigheter i Pakistan. Hon sköts för att hon kämpade för flickors rättigheter att gå i skolan. Talibanernas talesperson sa att "Alla som uttalat sig emot oss kommer att attackeras på samma sätt". De talibanerna som har tagit på sig ansvaret för attentatet har även sagt att om Malala överlever "ska hon inte skonas".

    Malala sköts när hon skulle kliva på bussen hem från skolan i ett område som förut styrdes av talibanerna. Hon vårdas nu på ett militärsjukhus som ligger i Peshawar och läkarna säger att hon förmodligen kommer att överleva. Talibanerna regaerade mest mellan 1996 och 2001.

    /Anna, 9ac

    SvaraRadera
  12. Kommentarer till Svens inlägg.
    Menar inte forskarna att mobiltelefonerna är miljöfarliga när de väl ska skrotas. För det är ju då alla miljöfaliga ämnen kommer ut. Mobiltelefonen kan väl knappast vara miljöfarlig under tiden jag använder den, såvida jag inte äter upp den!
    Jag kan hålla med Sven att man ska minska användandet av mobiltelefoner för vår egen skull. Vi ungdomar har blivit allvarligt beroende av våra mobiltelefoner. Jag skulle vilja likställa det med vilket annat missbruk som helst(t ex alkoholmissbruk). I vissa fall är missbruket så allvarligt att man på lektionerna sitter vid mobilen istället för att hänga med på lektionen.
    Hur kan man då gå till väga för att minska användandet? Jo det enda sättet är att man tillverkar telefoner som man bara kan ringa och sms:a med.
    Detta är en stor hälsofråga för oss ungdomar!
    //Marcus A 9ac

    SvaraRadera
  13. Det som kommer att ske är kanske det värsta. Ett nytt världskrig. USA kommer antagligen stötta Turkiet. USA har ju haft konflikter med Vietnam på 70-talet.

    En attack har skett mot ett rebelkontrollerat område som heter Aleppo, Syrien. 20 personer ska ha dödats i ett bageri. Polisen i Syrien har fått in videobilder som visar sönderslitna kroppar bland smullor.

    Jag skulle tro att om det blir ett världskrig, då kommer det bli öst mot väst och Europa. Det kommer resultera i folkvandringar samt vem som ska äga vad. Folket vill nog inte ha konflikter med USA för att dem har investerar extremt mycket pengar på militär försvar.

    Jag tror inte Obama tycker om att kriga, men jag tror inte att han har något val än att skicka militära trupper. Om detta fortsätter. Obama bryr sig om världen, inte bara landet.//Pontus 9ac

    SvaraRadera
  14. En väldigt viktig nyhet den här veckan är den försämrade ekonomin i Europa, och hur Sverige dras med i krisen mer och mer. Det går allt sämre för alla Svenska företag, på Aktuellt tog de Volvo som exempel. Volvo har relativt nyligen visat upp sin vinst för det tredje kvartalet 2012 på ungefär 2,3 miljoner kronor vilket jämförs med samma tid år 2011 då de kunde redovisa en vinst på cirka 5,4 miljoner kronor. Det är inte förvånande att se Svenska företags ekonomi försämras när man vet hur dåligt det är ekonomiskt i många andra Europeiska länder. Det går dåligt för många Svenska exportföretag på grund av att den svenska kronan är stark, anledningen till det är att Sveriges ekonomi står sig stark i förhållande till många andra länder i Europa. Det blir med andra ord dyrare för utländska företag att handla av svenska exportföretag. De ända som gör rekordvinster i Sverige just nu är bankerna. Anledningen till att bankerna går med vinst är att hushållens lån är relativt höga och räntan som hushållen betalar till bankerna är högre än den räntan som banken betalar på lån av hushållen som till exempel löneinsättningar.

    För att det ska gå bra för exportföretagen så menar många att riksbanken borde sänka reporäntan ytterligare. Riksbanken fick i veckan kritik för att de inte vill sänka den mer utan den stannar kvar på 1,25%. Riksbanken menar att om de sänker räntan mer så kommer till exempel huspriserna stiga och folk kommer att låna mer, vilket leder till högre skulder.

    Det är svårt att veta vad som är rätt eller fel i detta. Jag tror däremot att de kommer sänka reporäntan mer eftersom väldigt många exportföretag i Sverige har väldigt stora ekonomiska problem.
    (Oscar HO 7ac)

    SvaraRadera
  15. Kommer det inga nya nyheter eller?
    // :-{

    SvaraRadera
  16. Sandy kommer att kosta USA några billioner till att städa upp efter vad Sandy har gjort. Dom pengarna behöver skolarna i USA i stället. Till exempel några skolor i New York har inte musik och bild.

    Lösning:
    Sätt upp reklamblad i till exempel New York som säger så här, "Come to 34 street Manhatten and have a fun talkative time with you'r friends when you clean. You will be helping you childs school if you do!"

    Då behöver man inte lega när pengar på dom som har ett yrke som städerska till att städa hela New York men får det gratis. Då läger man när pengar till skolor och hus istället.

    // Ian-Sebastian 7ac

    SvaraRadera
  17. En Nyhet som jag blev glad att se är "Lärare kan få plugga vardagsrasism" (taget från DN.se)

    "Lärare behöver kunna mer om främlingsfientlighet för att ta diskussionen om rasism i klassrummet, anser regeringens utredare Bengt Westerberg. "(DN.se)

    Jag tycker det är mer än så, faktiskt borde alla få en sådan här utbildning. Detta är en positiv tanke och en bra utveckling i vårat samhälle. När man ser att fler tar del av sådant här och vill förbättra vårat samhälle blir man glad och man får ett bättre hopp om mänskligheten.
    /Sven Mayzel 9ac

    SvaraRadera
  18. Min nyhet den här veckan kan man säga är lite av en fortsättning på den jag skrev för ett tag sedan om företagen i Sverige och den svenska ekonomin. Man kan nu se hur den svenska arbetslösheten stiger. Både stora och små företag har sagt upp eller varslat mycket personal. Ett exempel på ett företag som har varslat många anställda om uppsägning under veckan är Erikson, som varslade 1 500 personer. Eriksons varsel var det största i veckan. Även andra företag säger upp personal. Ett exempel är Pilkington i Halmstad som läggs ned och 240 jobb försvinner, vilket blir väldigt mycket i en relativt liten stad.

    Erikson har rapporterat en vinst. Jag tror att anledningen till att de varslar personal fast de går med vinst är att de känner en oro inför framtiden. Det är en stor ekonomisk kris i mer eller mindre hela Europa. Teleföretagen har det svårt och därför väljer de att inte bygga ut sina telenät. Detta gör att Erikson och alla andra telefontillverkare för mindre beställningar vilket leder till att det blir svårare och svårare att göra investeringar i framtiden.

    Det som riksbanken kan göra är att sänka reporäntan. Regeringen kan skänka bidrag till kommunerna så att de har råd med att ha kvar sina anställda och kanske anställa fler. Det bästa vore om riksbanken sänkte reporäntan ytterligare eftersom det blir billigare och lättare för företagen att låna pengar.
    (Oscar HO 7ac)

    SvaraRadera
  19. USA och Kina har fått ny president på samma vecka! Kinas folk vill ha mer frihet. (dom får inte ens söka på Google) Kinas ny president har andra mål att sikta åt isället. Kina vill ha dom pengarna som USA är skyldig först.

    Barack Obama har vunnit i USA och nu får sitta 4 år till i det Vitta Huset. Min fråg till han är hur han kommer till att komma upp med all dom pengarna som han är skyldig till Kina.

    // Ian-Sebastian 7aC

    SvaraRadera
  20. Svaret till Sven, när det gäller lärares fortbildning i t ex rasism och främlingsfientlighet, blir att det ofta hänger på den enskilde läraren att fortbilda sig dvs plugga på sin fritid om inte chefen skjuter till pengar! Sjöbo kommun lägger inte en krona på att fortbilda sina lärare i deras ämnen! Det blir alltså då upp till varje rektor att utifrån dennes budget prioritera vem som ska få fortbilda sig....uruselt om man frågar mig!

    SvaraRadera
  21. Svar till Oscar när det gäller räntan och Riksbanken. Den svenska Riksbanken är en myndighet som lyder under riksdagen, men som är självständig. Det betyder att när man hör politiker tala i massmedia om att räntan bör sänkas för att skapa fler jobb så tassar dessa politiker omkring på jaktmarker där dem inte hör hemma.

    Riksbankens uppgift är att föra en penningpolitik vars enda mål är en låg och stabil ränta. Finanspolitiken är däremot de förtroendevaldas verktyg. Vi kommer att behandla samhällsekonomi först i nian.

    SvaraRadera
  22. Denna Veckans mest intressantaste nyhet enligt mig är att ytterligare några palestinier har dödats i israeliska flygräder mot Gazaremsan.
    Den Israeliska armén analyserade att tre vägar som leder till, eller gränsar till, Gazaremsan stängs av för civil trafik.
    På fredagseftermiddagen ljöd flyglarmssirener om att det hade varit arméer som hade skjutit mot staden. Den raket som skulle ha landat i staden, landade i en israelisk bosättning på Västbanken söder om Jerusalem, men ingen blev sårad. Tidigare under dagen avfyrades det en raket mot Tel Aviv från Gaza, men raketen landade i havet.
    Sedan Israel påbörjade sin offensiv i onsdags sägs det att den israeliska militären ha anfallit 500 ”mål” i Gazaremsan och dessutom att 550 raketer från Gaza mot Israel.
    Bakgrunden till denna konflikt var att Israel döda på onsdagen Hamas högste militärbefälhavare Ahmed al-Jaabari i en flygräd och anföll flera mål i Gaza. Mordet på Hamasledare väckte stor vrede i Gaza och befaras leda till en upptrappning av våldet. Israel säger att fler krig kommer att inträffa och att dödandet av al-Jaabari är inledningen på en omfattande Gazaoperation.

    Lucas Bech 7ac

    SvaraRadera