söndag 24 februari 2013

Är det lönt att flytta tll Malmö?

Malmö har Turning Torso, Öresundsbron, en liten tunnelbana (Citytunneln) och en högskola. Inflyttningen är på ca 5000 om året och det byggs nästan inga nya lägenheter. De som byggs är på dyra områden som t ex i Västra Hamnen.

Arbetslösheten är hög - i vissa ålderskategorier som nere i Spanien och Grekland - vilket bland annat betyder att staden inte får in så mycket skattepengar och att många malmöiter får bidrag. Ledaren i Kvällsposten beskriver läget: Malmö delar snart ut en miljard i bidrag .

Din uppgift den här månaden är att läsa ledaren i Kvällsposten. Efter att du gjort detta ska du försöka komma på en eller flera lösningar på bidragsproblemet som finns i Malmö. Beroende på hur du svarar kan antingen samhällskunskapen eller geografin komma ifråga.

En trend är att det även byggs stora köpcentra utanför staden t ex Stora Bernstorp och Emporia.

Veckans extrauppgift är inom ämnet (samhälls-)geografi. Vilka är de positiva respektive negativa konsekvenserna att det byggs stora köpcentra i Malmö? Motivera och resonera!

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Jag har som sagt fått lite hjälp av familjen här hemma (Mormor & Morfar) för att förstå vissa ord och därmed så har jag lärt mig om vad detta handlar om och hur vi ska lösa detta problem!

    Från början så var Malmö en industri stad. Där fanns stora företag och mycket arbetstillfällen som t.ex. Kockums. Men nu efter tiden så har det förändrats genom att företagen har flyttats utomlands och då fler högskolor har byggts och är nu i bruk.

    Men eftersom att inga fler stora företag har flyttat hit i Sverige så har arbetstillfällena minskats dramatiskt. Därmed så har färre av befolkningen fått jobb och staden har fått minska skatten, vilket har gjort att skatteunderlaget har blivit mycket mindre under denna tid. Detta betyder att staden inte har några riktiga summor att kunna göra staden bättre.

    Det som även är ett problem är att invandringen har öket enormt i Malmö vilket har gjort att med inga stora tillgångar på arbetsmarknaden så har arbetslösheten öket enormt och även successivt.

    Mycket många är med i A-kassan (arbetskassan) och dem betalar väldigt mycket bara för att få vara med där, då det inte är ovanligt att man betalar runt 800-1000 kr i månaden. Därför har väldigt många gått ur A-kassan för att det var fördyrt . Det som regeringen har gjort som inte är en förbättring är att dem har höjt avgifterna och dem har inte öket utbetalningarna till dem som redan är med.
    __________________________________________________

    En mycket bra förbättring som antagligen hade gjort större skillnader är att dem hade sänkt kostnaden på A-kassa och öket utbetalningarna till dem som redan är med.

    Ett annat förslag hade varit att ta in färre invandrare varje år så vi åtminstone hade kunnat ta hand om dem som vi redan har tagit in.

    Man kan även öka skatten för staden men på samma gång försöka att utvidga eller att utöka arbetsmarknaden för att allt fler ska kunna få ett jobb.

    Utöka kunskapen för dem invandrare som vi har genom att lära dem det svenska språket som är grunden till att kunna få ett arbete här i Sverige.

    Den sista utvägen hade kunnat varit att Malmö hade fått dela med sig av dem som var invandrare till andra städer.

    SvaraRadera