måndag 11 november 2013

Vad kan vi göra?

Återigen drabbas världen av naturkatastrofer, den här gången i Asien. Tyfonen Haiyan har spridit förödelse över stora delar av bland annat Filippinerna. Dödssiffrorna stiger för varje dag och vi ser människornas lidande på nyheterna.

Vad kan vi göra här i Sverige för att hjälpa till? På ett större nationellt och kanske globalt plan blir kanske svaret ett annat? Kanske är de drabbade länderna illa rustade för katastrofer? Resonera, diskutera och argumentera för olika lösningar.

Ämnena geografi och svenska bedöms och eventuellt även religion, historia och samhällskunskap.

Lycka till!
/Pidde

7 kommentarer:

  1. I Sverige finns där inte mycket att göra än att skänka pengar eller på något sätt hjälpa de utsatta med tex vatten, mat och medicin.
    Jag kan tänka mig att skänka tex 100kr för att bidra med något, för i mitt fall kan de lika gärna ha "pengen" som jag. Men alla kan kanske inte det men då kan de kanske bidra med en mindre summa för att bidra med något. Om hela Sveriges befolkning skulle gjort detta skulle nästan alla i Haiyan ha råd med sjukvård, mat, ha någon stans att bo osv
    Bidragen skulle gått genom någon organisation för att pengarna ska hamna i rätta händer, pengarna SKA användas rätt och sparsamt, det är inte alltid de gör det!

    Om hela värdens befolkning skulle bidragit med 1kr skulle staden/landet "fått" ca 7 000 000 000kr. Med dessa pengar kan de i så fall bygga bättre hus och bättre sjukvård dvs bättre läkare och medicin.
    Jag tycker inte att det finns något annat alternativ än att skänka pengar...
    länk till 7 000 000 000 siffran (vet ej om den stämmer)
    http://www.worldometers.info/se/

    // David Anderberg Håkansson 9c

    SvaraRadera
  2. Åhh jag tycker det är hemskt att folk drabbas av detta ingen mat ingen stans att bo och inte har någon familj längre herregud säger jag bara usch riktigt hemskt jag får ont i kroppen bara när jag tänker på att vår värld har mycket fattigdom i många länder.
    Jag skulle vilja ändra på att dem skulle få hjälp att vi folk som har det bra att vi kan ge stöd och försöka hjälpa till med kanske ge en slant typ 100 kr eller mer för dem behöver vår hjälp för att klara sig att dem kan få mat på bordet och kläder på kroppen och får någonstans att bo och ska få mår bra och till med kan flytta från sitt land och börja om sitt liv. Tänk den känslan att inte har någon familj kvar för alla i har dött usch nej så jäkla hemskt. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon. / Ida Marin 9c

    SvaraRadera
  3. Väldigt många av oss här i Sverige har det bra! Alla här har rätt till sjukvård, friskt vatten och mat. Alla i Sverige har kanske inte möjliget att skänka något, men en krona kan nog dem flesta skänka. Tänk de chokladet man går och handlar kostar kanske 15 kronor och om man lägger det på detta istället så kan dem få hjälp.

    Att inte ha något hem att gå till, inte ha något vatten att dricka och inte komma hem och äta sig mätt med sin familj för dem kanske har dött. Det känns hemskt att tänka på det.

    Vi kan inte göra så mycket åt det nu för skadan är redan skedd, men vi kan hjälpa dem på ett sätt och jag tror att skänka pengar är det ända sättet. Sen kan man ju fundera på vad vi ska göra för att sånt här ska hända. Naturkatastrof är oftast människans fel och om vi gör saker för att hjälpa naturen så kan vi kanske rädda liv om några år.

    Tycker att alla borde skänka något, 1 krona som 100 kronor, det blir pengar av allt. Alla kan göra skillnad!

    //Felicia Olsson 9c

    SvaraRadera
  4. Vi här i Sverige kan inte göra mycket mer än att skänka pengar till organisationer som använder det för att skicka dit medicin. Vi här i Sverige kan mest hjälpa till vid krig osv genom att skicka dit flygplan (som förvisso inte gör mycket mer än att ta lite foton och skicka till regeringen).

    Men det som är viktigt att tänka på är att inte bara skicka massa pengar, då väldigt mycket av de folk som bor där behöver hjälp måste vi också skicka dit folk som är villiga att jobba ideellt så att alla pengar kan gå till medicin, hus etc och inte till deras lönekonto. Tyvärr är där inte tillräckligt med folk som är villiga att göra den uppoffringen för mänskligheten, vissa kan också helt enkelt inte för de har behov av sina pengar själv för att överleva.

    Precis som David var inne på så är det en bra tanke med att alla skänker den summan man är vill och kan utifrån sina egna förutsättningar. Då finns det ju även en och annan multimiljardär som kan slänga in någon miljon för de folk som inte ens har råd att donera en liten summa.

    Jag tror också det är bra för ens samvete att donera pengar, tänk att ens 100 kronor man bara tänkt handla skit för faktiskt gör så att ~10 barn får medicin och kan överleva.

    Tänk om det är vår tur senare? Vill vi ha hjälp tillbaka då? Precis.

    /Rasmus Berggren

    SvaraRadera
  5. Det är tråkigt när sånt här inträffar men istället för att bara titta på det kan vi försöka göra så gott vi kan.

    Vad vi Sverige kan göra är att skänka pengar. Sen får man hoppas att pengarna går dit vi vill att dom ska gå och inte blir någons minister lön. Det vi mer kan göra är att skicka ner plan med folk och saker som kan hjälpa t.ex. mat, medicin och kläder.

    Jag tycker Sverige gör rätt och hjälper till så gott vi kan. Nu kan vi och andra länder också hjälpa till att förbereda Filippinerna bättre om någt liknande skulle inträffa.

    //Oscar GO 8ac

    SvaraRadera
  6. Fortsätter Från Oscar för att jag hadde sagt ungifär samma. Grönland har haft staka vindflåser son heter Fyllestorm på deras språk, dom och kina eller japan som bruka ha jordbävningar kan skicka hur dem byger sina hus till att för kunna stå imot den tyfonen, och när vi sänker pengar kan en del av dem gå till hus också.

    // Ian-Sebastian

    SvaraRadera
  7. Som många nämnt kan vi bidra med pengar, då vi måste skänka pengarna genom organisationer såsom "SOS-barnbyar", "Svenska kyrkan" m.fl. Men hur vet vi att pengarna vi skänker går till deras behov?

    Läste om organisationen "Världens barn", då 15% av det som jag skänker går till administration, för att säkerhetsställa att pengarna kommer dit de ska vilket jag anser är positivt då många andra organisationers administration är på 25%.

    Pengarna går till deras grundläggande behov, såsom mat, vatten, sjukvård, läkemedel, kläder mm. Fortsätter vi att skänka pengar till dessa organisationer kommer vi att kunna hjälpa b.la Filippinerna att förberedas om dessa hemska katastrofer skulle inträffa återigen. Vilket även kan vara en trygghet för Sverige om vi någon gång skulle råka ut för något liknande, vet vi att det finns länder som kommer att ge tillbaka från det som varit.

    //Iza 9a

    SvaraRadera