måndag 20 januari 2014

Legalisera droger?

Vi håller just nu på med religion och bland annat etik och moral. I USA har två stater den senaste tiden, under kontrollerade former, släppt marijuana fritt. Dessa stater är Colorado och Washington.

Läs gärna vad USA:s president har att säga om saken: Klicka här på länken till Aftonbladet

Är detta rätt eller fel?

Du får gärna använda någon av de etiska modellerna i ditt svar; avsiktsetik, konsekvensetik eller regeletik.

Lycka till!

/Pidde

[Legalisering innebär att någonting som tidigare har varit olagligt blir lagligt/tillåtet/godkänt]

5 kommentarer:

  1. En vettig förklaring till detta uttalande från Obama är ju att det bara hade fått vara staten som sålde drogen, det vill säga att dom hade roffat åt sig en hel del pengar genom att legalisera drogen, trots att drogen är livsfarlig. Det kan ju även hjälpa Obama på vägen med sin lilla "Obama Care".

    Konsekvenserna av detta är ju att drogen fortfarande är farlig, i uttalandet säger han bara att han tror att marijuana är mindre farligare än alkohol, dvs att han baserar inte uttalandet på någon fakta. Folk kommer ju fortfarande bli beroende av drogen och det kommer bara sätta dom i en ekonomisk kris samtidigt som dom kommer behöva sjukvård.

    Och som sagt så tror han bara att det är mindre farligt, det vill säga att det fortfarande är farligt.

    Som om det inte vore farligt nog med att staten skulle sälja det kommer ju självklart folk vilja ha saker billigt och smidigt, precis som vi har med alkohol. Folk kommer göra egna odlingar, där drogen kan bli dödande för att det inte gjorts på "korrekt" sätt. Detta kommer leda till ett högre antal dödsfall pga droger i USA.

    Jag personligen anser att det inte ska legaliseras, om där är någon som så gärna vill ha det och har pengar till det kan den få tag på det, där behöver inte finnas ett "Systembolaget ala Marijuana" i varje gatuhörn för det.

    Även om det är "mindre farligt än alkohol" är det fortfarande väldigt farligt, samtidigt som det inte går att stoppa alkoholintaget i ett helt land, det går bara inte.

    /Rasmus Berggren 9C

    (Möjligt att texten blev konstigt skriven och formulerad nu, kan man vara lat, ska man vara lat!)

    SvaraRadera
  2. En dos heroin om dagen e bra för magen

    SvaraRadera
  3. Om man ska legalisera marijuana eller inte är en väldigt svår fråga, det finns många nackdelar. Att använda drogen för t.ex. med sig många av de negativa konsekvenser som finns med vanlig tobak. Utöver det blir man berusad liksom vid alkoholdrickande och framförallt kan det bland unga, vars hjärna inte är färdigutvecklad, även leda till inlärningssvårigheter, dålig koncentrationsförmåga och försämrat korttidsminne.

    Jag tror dock det kan vara bra att legalisera marijuana. Användningen av marijuana bland unga är idag stort i Sverige. Jag såg programmet Agenda förra söndagen där de tog upp hur många ungdomar som har använt marijuana eller använder det. I Agenda var det även en debatt i frågan mellan ordförande i CUF (Centerpartiets ungdomsförbund) och ordförande i KDU (Kristdemokraternas ungdomsförbund). CUF, som vill legalisera drogen, menar att man skulle ha något motsvarande till systembolagen där vuxna kan köpa marijuana. CUF menar att användandet av drogen bland ungdomar skulle minska eftersom ungdomar som använder drogen ofta tycker att samhället inte har någon kunskap och överdriver farligheten om marijuana. Jag är inte positiv till att använda drogen, men håller med om att det överdrivs om hur farligt det egentligen är med marijuana. Det framstår som att samhället säger till de unga att marijuana är dödligt samtidigt som de kan läsa att konsekvenserna inte är farligare än effekterna av tobak och alkohol, vilket är tillåtet.

    Andra konsekvenser av att legalisera som är mer negativa är att skadorna som finns kommer öka bland vuxna. Om man tillåter marijuana, innebär det då att alla droger ska prövas om de är tillräckligt ofarliga? Vilken myndighet ska i så fall göra det och vilka kriterier ska den då ha. Vad skulle konsekvenserna bli om man legaliserade ännu fler droger?

    //Oscar HO 8ac

    SvaraRadera
  4. Jag vet är lite sen. Jag tycker Obama är helt ute och cyklar nu att Marijuana är inte värre än alkohol. Både är beroendeframkallande självklart, men jag håller inte med att Marijuana är inte värre än alkohol. Då borde inte alkohol vara lagligt.

    Marijuana har varit legalisering men tydligen blivit tillåtet i USA men det är sjukt det är inte okej att folk ska gå runt och var helt känner sig avslappnad och pratar och skrattar mer än vanlig klart man få vara glad och prata men inte för man röka marijuana. Tillslut när du är beroende av de så du blir du aggressiv. De vanligaste negativa effekterna av ruset är ångest, olust, panikkänslor och förföljelsemani. Självklart blir man aggressiv när man inte få något som man blir beroende på det kvittar vilket de är. Men jag tror Marijuana är farligare än alkohol så jag kan tyvärr inte hålla med Obama.

    /Ida Marin 9c

    SvaraRadera
  5. Intressanta funderingar och resonemang, ja...förutom den där lustigkurren med magen....

    Kanske är det som Rasmus är inne på att det här är statens chans att göra en svart marknad vit och samtidigt få in skattepengar? Vad de långsiktiga konsekvenserna blir återstår ju att se, men att droger skulle vara positivt för folkhälsan anser jag nog vara tveksamt.

    Oscar anser att de kan vara bra att legalisera drogen med motiveringen att många redan använder den. Med samma logik påstår jag att vi bör släppa hastighetsgränserna fria eftersom så många ändå bryter mot dem! Kan du kontra på det påståendet, Oscar?

    Ida håller inte med Obama och jag misstänker att många svenskar gör likadant. Kanske är det en kulturell fråga? Vi har (än) inte riktigt samma synsätt på droger. Kanske kommer även detta synsätt hit då en mängd influenser kommer just från USA och påverkar oss i väldigt hög grad?

    Den som lever får se.... :)

    SvaraRadera