söndag 6 mars 2011

Fotboja på unga?

Omyndiga som döms för grova brott placeras i sluten ungdomsvård, men tre av fyra återfaller i brott efter att de frigivits. Nu vill regeringen ändra lagen för att minska återfallen. Veckans frågor blir då:

1. Är det rätt (och motivera!) att unga människor ska få fotboja istället för att sitta inlåsta?

2. Kan ni se något annat skäl än en omtanke om de unga att de ska få fotboja istället för sluten ungdomsvård/"fängelse"?

Läs mer här om vad en fotboja är

27 kommentarer:

  1. Jag måste säga att det låter bättre med en fotboja, för att i vissa fall kan ungdomar inte bli bättre av fängelser. De är i en okänd miljö, och de kan nog inte känna en riktig trygghet.

    Sen en annat skäl är väl att man får bli mer fri. För in sluten ungdomsvård så kan du inte röra dig i samhället lika mycket. Men det kan du om man har en fotboja. Enligt mig är fotbojor ett bättre alternativ alltså än ungdomsvård. Kanske ha andra sorters saker att titta på/ta ditt folk. Typ en ungdomspsykolog.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag tycker det är rätt att unga ska få fotboja istället för att sitta i fängelse för då kan dem känna sig mer trygga då dem kan vara hemma och också kunna fokusera på studierna, om dem har en bra hemmiljö vill säga.

    en annan anledning till varför unga ska fotboja är att det blir billigare för staten då de unga bor hemma och dem eller deras föräldrar betalar deras mat osv.
    en annan anledning är också att om dem åker iväg till en ungdomsvårdsskola finns en stor risk att de kan blanda sig med andra unga brottslingar som har åkt ut och in ur ungdomsvårdsskolan många gånger och då kan dem uppmuntra de "nya" att bli mer kriminella och detta kan då leda till att dem blir mer brottsliga helt enkelt. / Anna 7ac

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det är dåligt för om dom har fotboja så är dom ändå ute i byn. Men om dom sitter i fängelse så vet man att dom är inlåsta. Dom kan jo fortfarande göra brott fast dom har fotboja.


    Jag tycker det finns en bra sak med att ha fotboja och det är att dom kan ha trygghet och stöd av sina föräldrar och andra personer. Men jag tycker ändå att fängelse är bättre för man får stå för vad man har gjort tycker jag. // Felicia 6c

    SvaraRadera
  4. 1: Jag tycker att det är rätt att unga mäniskor har bojor för då lär dom sig att inte göra dumma saker utan att låta bli.

    2: Men jag tycker nog att om det är något som en våldtäckt på en man känner eller en som står en nära, och då tycker jag att man ska åka i finkan. Men även om det är en man inte känner så tycker jag att den ska åka i finkan.

    SvaraRadera
  5. 1)Jag tycker att det är fel för att jag tycker att man ska sitta av sin tid och inte vara ute i samhället

    2)man kan gå i skolan och få kärlek av vänner,släkt och föräldrar.

    SvaraRadera
  6. 1)Vet inte, kanske för om det är nån man känner som blir t.ex. misshandlad så vill man ju att den som misshandlat ska sitta inne. Men om det är nån man känner som gjort något vill man att den ska ha fotboja.

    2) vet ej...

    SvaraRadera
  7. 1)jag tycker att det är bra för då vet man vad dom gör och var dom är.

    2)jag håller med david.

    SvaraRadera
  8. Jag tycker det är en dum ideé för att man kan göra brott ändå och ingen ser det och då är det bättre att sitta inne för då kan man inte göra det



    Jag tycker det finns bra saker med fotbojar också, som att man kan få trygghet av människor och kompisar.//Emma Nilsson 6c

    SvaraRadera
  9. 1. Jag tycker att man ska ha fotboja istället. För om man sitter i fängelse så kommer man i kontakt med andra kriminella personer vilket inte gör saken bättre.
    2. Jag håller med thor.

    SvaraRadera
  10. jag tycker också det är ganska dåligt straff, för efter man kommit ur fängelset är dem ju lika dana igen. Fast dem borde lärt sig en läxa. Men det är iinte så många som gör det. Och när man har fotboja kan man ju ändå göra dumma saker. Så inget av altervativen är egentligen bra, men om man måste välja så är nog fotboja bäst. Det borde vara större straff så man lär sig ordentligt tycker jag. Det beror också på vad som hänt.

    SvaraRadera
  11. 1. Att med fotbjoa kan det möjligtvis bli lättare att ändra på sitt liv när man är ute i samhället eftersom man sitter innelåst troligt vis en långsammare förändring i livet.

    2. Är det ungdomar som kommer från väldigt svåra hemförhålladen som gör brott kanske borde vara på ungdoms hem för att de kanske hittar en bättre trygghet.
    / Ida marin 6c

    SvaraRadera
  12. Nu skriver jag "han"

    Tycker det finns för och nackdelar med att ha fotboja och inte.
    En fördel är att dom kan vara hemma, hålla på med sina studier, göra lite vettigare saker än vad han gjorde innn han fick fotbojan, får han en fotboja eller fängelse har han ju antagligen inte gjort vettiga saker somsagt.
    En nackdel är att han känner sig FÖR fri och kan möjligtvis göra dumma saker ändå.

    En fördel med fängelse och en nackdel.
    Fördel : Att han får känna på sitt straff. Han borde framförallt lära sig antagligen en stor läxa när han kommer ut från fängelset, att det inte är värt att hålla på med sådana dumheter.
    En nackdel : är att han kan känna sig väldigt ensam, men på något sätt tycker jag det är rätt åt han? Tex. Tänk om han har dödat någons sambo, som var oskyldig, hur ensam känner inte sig den personen då ?
    Jaja, nackdelen är att han inte kan fokusera på något, han sitter bara i en cell och gör ingenting, sutiderna är glömda, framtiden förstörs mer, osv..

    / Mikaela. H

    SvaraRadera
  13. Jag tycker att det nog skiljer sig från vilket brott personen begått.

    men jag tycker verkligen att det är bättre med fotboja, för personen får vara i förhoppningsvis en bra miljö. Om ungdomen sitter i fängelse, kan den fortsätta i de kretsarna. Visserligen kan man tycka att man känner sig fri med fotboja, men ärligt talat gör man nog inte det igentligen, för man vet att man är "fast" ändå.

    SvaraRadera
  14. jag tycker också att det är en dum idee att man har en fotboja och går ut i byn. För att de kan göra brott en gång till så att jag tycker att de ska vara inne i finkan.

    Men det hade varit roligt att ha det!//hanady 6C

    SvaraRadera
  15. jag tycker att det är bättre med fotbojer än att man får åka in på ungdomsvårdsskola, för om man har fotbojer och bor hemma så blir det biligare för staten,man blir inte uppmuntrad av andra att göra värre saker, och man får inte krimenella kompisar lika enkelt.

    SvaraRadera
  16. Jag tycker det är rätt att ha det för om man är t ex under 18 år så tycker jag att det är bättre med en fotboja runt fotleden är att sitta i fängelse.

    SvaraRadera
  17. Jag tycker fotboja kan vara bra för unga men bara om man har ett mindre straff för är det något mer allvarligt så borde man sitta inne

    SvaraRadera
  18. Det beror på vad man har gjort om man har våldtäkt någon så vill nog offret veta att personen sitter i fängelse. Om man har gjort något mindre är det nog okej med fotboja. // Isabella Sjöberg 7ac

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. Jag tycker att man alltid ska sitta inne varken om man är ung eller gammal. För man får smaka på sin egna medecin..../iza 7ac

    SvaraRadera
  21. Jag tycker att fotboja inte låter så dumt om man gjort något dåligt istället för fängelse.

    Nä det kan jag inte. // Albert

    SvaraRadera
  22. ja det låter bätre att sitta i fängelse
    för där lär dom sig inget men jag tror att det är bätre mad fotboja för jag tror att det lär sig att inte göra det fler gånger

    SvaraRadera
  23. jag tycker att fotboja kan vara rätt att få fotboja i vissa fall. men det beror på hur allvarligt brott de har gjort.

    ett annat skäl är att man är mer fri och kan va i sitt hus och kanske titta på tv.

    SvaraRadera
  24. 1: det är väl okej men det beror på vad dom har gjort om man har våldtagit eller mördat så tycker jag att dom ska ha fotbojar.

    2: vetinte.

    SvaraRadera
  25. Jag tycker det är fel med fotboja på barn. Men vuxna ska ha det tycker jag. För det är ofta dem som gör de grövre brotten. Barn ska sitta i ungdomsfängelse.../pontus 7ac

    SvaraRadera
  26. Jag tycker att dem hade kunnat ha husarrest

    SvaraRadera
  27. Jag tycker att fotboja kan var bar på unga. Som inte har varit med om så stora brott. Om dom åker i fängelset. Så dom blandar sig med andra brottslingar och kan komma i mer problem.

    SvaraRadera