måndag 14 mars 2011

Japan

De senaste dagarnas händelser i Japan kan nog inte ha undgått någon. Skriv era funderingar eller frågor så skall jag försöka besvara dem!

18 kommentarer:

  1. Vad fick egentligen Fukushima reaktorerna att sluta fungera/förstöras? Och vad det en tillfällighet att det hände samtidigt som tsunamin och jordbävningen?/Kim 9c

    SvaraRadera
  2. Jag har inga speciella funderingar för det mesta säger dem på tv och skriver ut i tidningen.

    SvaraRadera
  3. Varför händer detta just i japan ?

    Kan detta bli värre var det är just nu ?

    / Ida marin 6c

    SvaraRadera
  4. Nej, det var ingen tillfällighet. Jordbävningen och den tsunami som denna orsakade tillfogade skador på kärnkraftverket i Fukushima eller mer precist: skador på de delar/system som kyler ner härden och ev skador på det betonghölje som omger härden. Detta kan resultera i en härdsmälta.

    Vad är då en härdsmälta?

    Enligt Aftonbladet: En härdsmälta innebär att uranet blir så varmt att hela reaktorhärden havererar och smälter till en glödande, starkt radioaktiv massa och lägger sig på botten i reaktor-inneslutningen. Det skulle kunna hända om kylningen upphör. Också efter det att kärnklyvningen stoppats bildar de radioaktiva ämnena så mycket värme, att härden kan smälta ner om den inte kyls. Även om det blir en härdsmälta så behöver det inte innebära stora utsläpp.

    Varför händer detta just i Japan ?

    Vår jordyta kan anses bestå av tio plattor som rör sig, mer eller mindre hela tiden, och när dessa kolliderar så uppstår jordbävningar. I skarvarna mellan dessa plattor blir det alltså jordbävningar och Japan ligger mycket nära just en sådan skarv.

    Kan detta bli värre var det är just nu?

    JA! Det kan bli stora utsläpp och att ta hand om en härdsmälta gör man inte på en vecka eller två utan snarare tar det nog flera år att fixa den saken. Jordbävningarna kan även sätta igång vulkaner vilket kan orsaka stora skador på väger, broar, hus etc och göra att många, många fler måste evakueras.

    På den här länken kan ni se hur många skalv som det varit den senaste tiden
    http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Maps/10/140_35.php

    SvaraRadera
  5. Man får ju hoppas att situationen i Japan bara blir bättre och att Fukushima inte får en härdsmälta. Sen kommer det ta flera år innan de norra delarna av Japan kommer återställas. Japan behöver all hjälp de kan få av omvärlden.

    Sen tycker jag också att den japanska regeringen ska ge ut mer information till folket.

    SvaraRadera
  6. Alltså det är ju synd med mycket :S som det verkar som nu till exempel så kommer omvärlden att få ta hand om hela japans befolkning och det är inte lite! Jag menar tokoy har ju till exempel 15 miljoner invånare!!! Sen även peter, du vet väl det redan har blivit utbrott? för ungefär 3 månader sedan. Någon ö i norra japan. Så jag tror det var en Wför varaning" med jordbävning, för vulkanutbrott bildas också ut av detta med kontinental platorna.

    Jag säger så här, jag misstänker nu faktiskt att världen håller på att komma i något kris läge snart, för allting, ALLT, händer just nu ju inom loppet av ungefär 10 år... Man kan ju undra vad det kommer gå med detta.

    Sen även med reaktorerna... Det är en reaktor som har en början, bara 30% härden kvar, tror egentligen 20-25% för att japans regering vill inte berätta allt -.-

    Men de andra nyheterna (som du kommer säkert ta snart) med Libyen har vi också... Världen är delad mellan 2 katastrofer :S

    Allt som allt, DET VAR BÄTTRE FÖR!
    //Thor

    SvaraRadera
  7. Jag har inga funderingar men jag hoppas att det blir bättre i Japan för all elektronik är så viktig för hela världen.

    SvaraRadera
  8. jag har samma funderingar som på ¨Libien eller Japan¨.

    SvaraRadera
  9. Alla mina frågor och funderingar har jag fått svar från tidningar och nyheter. // Isabella Sjöberg 7ac

    SvaraRadera
  10. Jag tycker att det är synd det som hände i japan. det är ju där den mesta tekniken kommer ifrån. jag hoppas att det blir bättre i japan snart annars blir ju omvärlden drabbad.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker att det är hemskt med alla naturkatastrofer och att Sverige borde hjälpa till mer. // Albert

    SvaraRadera
  12. jag har fått svar på mina funderingar och mina frågor på nyheterna

    SvaraRadera
  13. Det är hemskt med allt som hänt Japan nu den senaste tiden, med tanke på att Japan tillverkar väldigt mycket av vår vardag som t.ex. datorer & tvapparater därför påverkar det Sverige och mycket av resten av världen med. Men förhoppningsvis kan de väl komma igång med allt snart igen.
    /sanna 7ac

    SvaraRadera
  14. varför explodera rektorerna

    SvaraRadera
  15. jag tycker det är väldigt hemskt och det blir ju bara värre och värre, det kan ju påverka sverige genom att dem tillverkar mycket datorer och spel, m.m. och det är ju mycket av vår vardag, att sitta vid datan och kolla på tv är ju det mesta ungdomarna gör om dagarna. jag tycker också att sverige kunde hjälpa till lite mer men jag vet inte riktigt vad vi ska göra egentligen. / Anna 7AC

    SvaraRadera
  16. Japan är ett viktigt land för världen så detta är verkligen inte bra. Japan är som ett ledande företag för elektronik, leksaker och ekenomi. Jag hoppas att det blir bättre för Japan annars kommer världen förlora mycket pengar. och om vi förlorar mycket pengar så är vi i deep shit som man säger.

    SvaraRadera
  17. Jag håller med Albert att det är hemskt med alla naturkatastrofer och jag tycker att sverige ska hjälpa till mer.

    SvaraRadera
  18. Jag förstår inte varför det måste hända i vår värld ?

    SvaraRadera