söndag 18 september 2011

Starta eget företag?

En hel del av mina elever har föräldrar som äger och driver egna företag. Det kan vara enmansföretag (vilket ord förresten...det kan lika gärna stå enkvinnoföretag) eller företag med flera anställda. Det har i dagarna kommit ut en bok som ger 400 råd till de som vill starta eget och då jag har kloka elever misstänker jag att även ni kan ge ett och annat gott råd till de som funderar på att starta eget.

Vad skulle vara ditt viktigaste råd till mig om jag funderade på att starta t ex en egen skola eller varför inte ett tandtekniskt laboratorium? (Var ju tandtekniker innan jag blev lärare)

Alltså blir veckans uppgift att ge ett råd till mig! Om du motiverar varför du ger mig just det rådet ökar möjligheterna till en rättvisare bedömning av dig och dina förmågor.

15 kommentarer:

  1. mitt råd till dig som vill starta eget t ex skola. Man behöver utbilding så man vet vilka personer som ska anställas och ha kunskap om vilka regler och lagar som gäller och ta kontakt med banken som kan hjälpa till med lån till t ex möbler och material.

    SvaraRadera
  2. Vad det än för företag så kan det ju vara bra att ha kunskap om just det, om det är tandtekniker, skola etc. man ska ha personal/anställda som kan sin sak. lokal, möbler, material ska ju finnas och då måste du ju ha pengar till det, alltså får du väl ta lån på banken. Leta tips på de bästa affärsplanerna, företags registrering osv.

    SvaraRadera
  3. för det första måste du ha lokal, inredning material osv. allt detta kostar ju pengar så för det första måste du ta lån. Sen måste du ha kunskap om företaget du ska starta, anställa personal, veta vad personalen ska kunna osv..
    /hanna

    SvaraRadera
  4. K, fråga ja elle? /lina och alex

    SvaraRadera
  5. Man behöver ju har kunskap inom det området som företaget jobbar med, t.ex. om det är en tandläkarmottagning, måste man ju veta vilka verktyg man använder till vad osv. och sen behöver man kanske anställa personal och då måste man kunna tänka ut vad de kan göra för företaget, sen behöver man ju matrial, och det kostar ju pengar så det man behöver mest är väl pengar och en utbildning, så det är nog bäst att börja planera sitt företag tidigt och välja gymnasieutbildning osv. efter vad man vill jobba med i sitt företag, spara pengar (ev. ta ett lån).

    SvaraRadera
  6. först ska du ju självklart se till att du har möjligheten, pengarna och alla godkännande till att starta företaget. Försök gärna få bidrag så att du inte behöver betala allt ur egen ficka, då det kan bli väldigt dyrt. (beroende på vad det är för slags företag du ska starta)
    Se till att du har en smart och fungerande plan över företagets utveckling och start.
    Om du t.ex. ska öppna en skola så är det bra att redan innan starten ha lite kontakter och människor som vill arbeta där eller människor som vill gå där. annars kanske du står helt ensam vid din skola den första perioden.
    så se till att planera nogrant, ha kontakter och att du har tillstånd till det du ska göra.
    Joy

    SvaraRadera
  7. För det fösta måste man planera, exakt vad man behöver, och hur mycket det kommer kosta. Med det får man planera kostnaden av eventuella anställda, material, lokal osv. och sedan ta ett lån, om man då inte är mångmillionär. Man borde fundera på annonser och reklam, kanske få någon form av sponsor eller bidrag. Beroende på vilken typ av företag det är kan eventuell högskoleutbildning och tillstånd krävas också.

    SvaraRadera
  8. Det du bör ha först är ett stort start kapital beroende på företaget. Din idé med tandtekniska labrotoriet, kräver ett fruktansvärt stort för du behöver utrustning, lokaler, personal nästan ändå. Sedan måste du berätta för företag som kunde vara intresserade av dina tjänster och göra reklam för dig. Du måste helt enkelt vissa upp dig för företagen och säga varför de skulle vilja få dina tjänster. Sedan måste du väl registrera ditt företag också och säga ditt namn till företaget. Jag vet inte riktigt om jag ska erkänna :/ Men min idé är, stort start kapital, vara bered på förlust i 2-5 år, vara öppen och nästan skrika till företagen JAG ÄR HÄR. Även måste du ha kompetens inom ämnet du ska bygga upp ditt nya företag på så att säga. Mer tips har jag inte.

    SvaraRadera
  9. Mítt viktigaste råd, ha kunsap, skapa kunder. Om man ska starta ett företag måste man kunna det man gör, ha lokal och anställda.
    Om du ska starta en skola, måste du ha en lokal och anställda. Du måste göra så att allt fungerar och göra så att folket vill gå på just din skola. Du måste skaffa material så att skolan fungerar. Du måste ha tillstånd för att starta eget företag. du kan planera hur du ska gå tillväga så blir det lättare. Pengar måste du också ha för att göra det, så då kan du antingen ta ett lån, eller tjäna in lite pengar på något sätt.Du måste veta att det finns någon därute som är intresserad att börja på din skola, eller jobba där. Du måste veta att du klarar att prestera det du utlovar.Ett bra sätt att starta eget företag är att göra en affärsplan. I en affärsplan ingår, tankar kring det de handlar om, konkurrenterna, strategier, affärsidé, kostnader och budget.
    Genom att göra en affärsplan blir du mer klar över om din idé håller och hur du ska göra i nästa steg. Särskilt om du ska låna pengar, bankerna kräver en affärsplan för att ge dig lån.
    /Melinda Nilsson

    SvaraRadera
  10. stressa inte! fixa först så du har pengar, material, lokal osv innan du kör igång någonting.

    SvaraRadera
  11. Att starta ett eget företag är stort ansvar. Om man ska starta ett eget företag så brus det på vilket företag. Ett företag kan var vad som helst ex: att sitta vid en dator varje dag.
    / Ida 7c

    SvaraRadera
  12. man måste ha koll på vad man sysslar med och veta att man har råd och pengar att satsa. /Anna 8ac

    SvaraRadera
  13. Det jag skulle gett som råd skulle va att man skulle va helt säker på att man verkligen vill det man tänkt starta, det kan gå på en hel del pengar.

    SvaraRadera
  14. Hej, låneansökan
    Är du intresserad av att få lån @ 2%? Om ja ,? maila oss nu för mer information om det lån du behöver som lån. Nu kan du kontakta oss på: anitacharlesqualityloanfirm@gmail.com tillsammans med informationen nedan.
    Vårt erbjudande på $ 3,000.00 till $ 20,000.000.00 gäller även för ytterligare information
    {Fyll i formuläret nedan lån}
    Ditt namn: ===========
    LAND: ===========
    STATE ===========
    ADRESS: ===========
    Genre: ===========
    Belopp som krävs: ===========
    Period: ===========
    TELEFONNUMMER: =========== =============
    Fru Anita Namn
    Kontakta oss på Den här e-post: anitacharlesqualityloanfirm@mail.com Hälsningar

    Bättre hänsyn till de legitima företag.

    Svar

    SvaraRadera