söndag 13 november 2011

Ett värdigt slut på livet?

Läs artikeln
http://www.dn.se/nyheter/sverige/doende-lamnades-framfor-tvn

och ge sedan era kommentarer.
1. Vad känner ni?
2. Finns det någon lösning?
3. Hur skulle ni reagera om det var er morfar eller farfar som behandlades så?

Relevant ämne: religionskunskap (Fråga 1, 2 och 3) och ev samhällskunskap (fråga 2)

19 kommentarer:

  1. BRA ATT DU HAR VAKNAT Peter :)

    1/ jag tycker inte att äldre ska behandlas så för dom är ju också människor. Dom är lika mycket värda som vad vi andra är och sen om dom vet att patienten är döende då ska man ju inte sätta den framför en tv (hur dum är man då???)

    2/ man kan ju ge staff, för detta är ju nästan mord. för sätta någon man vet ska dö framför en tv det är ju inte bra gjort av den personen.


    3/ Jag skulle bli ledsen och arg att sånt här händer.

    ps varför är det så mycket snack om (carma) finns det inga andra äldre boende som har gjort samma sak?


    MVH Doris 7c

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte fatta att man kan göra så mot människor om man vet att man kommer att dö snart så vill man ju inte vara ensam.

    Lösningen är väl att man inte får lov att lämna äldre människor ensamma på det här sättet.

    Om det var min morfar eller farfar skulle man bli arg och besviken på vården de får.
    // Isabella Sjöberg 8ac

    SvaraRadera
  4. Fy vad hemskt! Tänk om jag skulle vara i den platsen och sättas framför en tv när jag är dödssjuk! Fy vad taskigt.

    Lösningen är väll att Carema (ålderdomshemmet) får något sorts straff kanske en betalning eller något liknande.

    Om min morfar eller mormor hade drabbats av detta hade jag blivit jäkligt arg och ledsen! Detta ska inte hända.//Sven 8ac

    SvaraRadera
  5. 1) om det hade varit ett litet barn så tror jag inte att det finns en chans att någon bara skulle lämna barnet i tvrummet för att sen hitta barnet död och det borde ju vara samma för äldre människor om de också är sjuka.

    2) jag tycker också att det borde vara något sorts straff eller anmälning.

    3) jag skulle så klart bli arg och upprörd över att människor inte har brytt sig och struntat i "min morfar, eller farfar" och sen hitta honom död och det gäller ju alla människor!

    /Anna 8ac

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att socialen sak ändra på sådana saker. Det är hemskt. Man undrar vart världen är på väg. Det känns nästan lite kriminelt. Jag blir arg när jag läser det. Att paret var döende visste de, men ändå lämnade vårdaren paret framför tv:n att dö.


    MVH Pontus 8ac

    SvaraRadera
  7. Det är bara hemskt att någon ens skulle kunna göra så mot en döende. tänk om jag skulle vara i den sitsen, jag skulle inte vilja spendera mina sista timmar.

    jag tycker att det borde bli polisanmält eller att den som gjorde det borde få ett straff.

    jag skulle bli väldigt arg och upprörd för jag vill inte att min farfar skulle tillbringa sina sista timmar vid TV:n helt ensam och ingen som tar hand om han.

    //Timothy Smith 8ac

    SvaraRadera
  8. jag håller faktiskt med Sven det skulle ju vara hemskt att ens mormor eller farfar skulle bli kvar lämnad framför en direkt sändnig i tvn det är ju bara hemskt att sånt händer ens familj hoppas att det inte händer ens farmor eller mormor.


    Mvh Linus 8ac

    SvaraRadera
  9. 1: Jag kan inte sätta ord på vad jag känner..

    2: Pengar kan aldrig ersätta ens sorg över en död människa som stod en nära men jag tycker att dem borde på ett straff, behöva betala.

    3: Jag skulle blivit riktigt upprörd om det hade hänt min morfar, jag vet inte vad jag hade gjort!

    Mvh Ebba 8ac

    SvaraRadera
  10. 1) jag trodde inte att sånt kunde hända i Svergie, jag har alltid tagit för givet att dem tar hand om dem gamla på äldreboende. Nu vet man ju knappast om man vågar sätta in tex en gammal person från ens släkt på ett äldreboende längre. 2) jag tycker att äldreboendet borde få en stor böter, för sånt här ska inte hända i svergie. 3) om detta hade hänt min släkting så hade jag blivit riktigt jävla arg och jag hade aldrig tagit imot en ursäkt ifrån ålderdomshemmet om detta hade hänt en av mina äldre släktingar.

    SvaraRadera
  11. jag tycker att det är för dåligt att man bara sätter en gamal människa framför tvn för att dö i stället för att ringa han/hons familj. för att lösa deta kan man ringa han/hons familj så han/hon får en värdig död i stället får att dö ensam i en fötölj. om någon skulle behandla någon i min familj så skulle jag stämma dem. / marcus j 8ac

    SvaraRadera
  12. Jag tycker detta är jättehemskt, verkligen inte okej. Detta borde defnitivt bli anmält. //Lukas, 8ac

    SvaraRadera
  13. det är ju sjukt att en döende sätts framför teven. man ska ju behandla honom så länge man kan.

    en lösning kan vara att inte sätta en döende framför en tv.

    om det var min mormor eller morfar så skulle jag bli jävligt förbannad och sedan skulle jag nog polisanmäla den som satte honom/henne framför teven.
    //Marcus.A 8ac

    SvaraRadera
  14. Jag tycker sånt här är för jäkligt! att sånt här ens får hända i sverige gör mig frustrerad. gammla verkar ju knappt ha någon rätt längre!dem som skulle ta hand om personen bryr sig troligen inte mycket, men om det skulle hända en anhörig till dem då skulle världen rasa!
    /Kid 8ac

    SvaraRadera
  15. 1. Det är helt sjukt att dom kan behandla personer sådär. Om det hade varit jag hade jag blivit jätte sur, det ska inte gå till så!

    Om dom till och med hade gett honom morfin är det ju en självklarhet att dem vet om att han höll på att dö. Helt sjukt att dom har låtit han sitta på en STOL framför tv:n!

    2.
    Antingen ska där vara en anhörig eller personal som är med personen, han/hon ska ligga i sängen, inte i en rullstol! Absolut inte helt själv. Personen som är anhörig eller personal ska sitta bredvid den andra personen och hålla den sällskap.

    3. Om det hade varit t.ex. min morfar hade jag blivit väldigt arg. Jag hade inte accepterat det, den som är chef för det stället borde inte vara det. Den personen som inte har kallat in personal till detta fallet, har nog gått fel utbildning, nä men äldre ska inte behandlas så. Visst dom ska ju ändå dö, men bara för det ska man ju inte skita i dom och låtsas som ingenting. Förjävligt!

    Väldigt tur att den praktikanten var där. Det har säkert hänt innan och kommer nog att fortsätta, men nu är det fler än dom som vet att dom gör så på det stället. Den personen som var chef eller vad det nu var, vågade ju inte ens erkänna att hon hade gjort fel. Vilket jag också hade tyckt var pinsamt, därför gör man rätt från början så slipper det komma till det läget, nu är de ju på nyheterna och i tidningarna. Det är ju rätt pinsamt...
    Ska bara påpeka, ingen sport denna gången! :)

    SvaraRadera
  16. 1) Jag håller med David att det var fel. Med tanke på att mannen var dement och kunde inte berätta vad han själv ville. Han hade dessutom dödsångest och det måste vara fruktansvärt att behöva dö ensam framför en TV. Så här får man bara inte behandla en gammal och svårt sjuk människa. Jag hade inte velat bli behandlad på detta sättet.

    2)Kvällspersonalen kunde ha stannat kvar hos mannen så han slapp dö i sin ensamhet. Dem skulle defenitivt inte ha tagit upp honom och låtigt honom sitta i sina sista timar framför en tv. Deta skulle ha änmälts för att inte sådna här saker ska hända igen.

    3)jag hade både blivit arg och ledsen om något sånt här hade hänt min farfar eller morfar. När man bor på ett sånt här ställe så är det för att man behöver hjälp dygnet runt, jag hade blivit väldigt besviken om min farfar hade behövt dö själv och framför en TV. Jag vet att om min farfar/morfar hade varit så sjuk så hade någon av hans barn velat vara där, även om det är mitt i natten.

    / Tobias 7c

    SvaraRadera
  17. 1. ... FY FAN! Det är min reaktion! Hur... förlåt mitt uttryck, vara så FAN E MEJ OMÄNSKLIGA! Detta är en skandal! Den som bestämmer där bör sparkas! Jag menar! Hur fan kan man behandla en människa i sina sista timmar med att säga "Whoops, vi har inte tillräckligt med personal så vi använder TV'n... det är så jag blir sjuk, illamående och allting annat! Oacceptabelt.

    2. Enligt mig får dem inte vara snåla, äldre vården är behövande, du blir populär om du sköter det rätt. Visst inte mycket pengar, men det får man räkna med. Det som jag tycker de ska tänka på är mer personal. Även ut bringa vad som har lovats plus att de ska ha typ vekliga inspektioner.

    3. ... Polisanmält på stubben, det är ett brott mot mänskliga rättigheter. De behöver vård om de kommit in på ett hem (min farfar är 81 och går som ett tåg fortfarande XP). Men jag hade inte bara stannat, jag hade sagt till tidningarna, polisanmält och allting man kan tänka sig. Den som kom på idén enligt mig ska få en sån... alltså jag säger bara en sak, spark.

    SvaraRadera
  18. 1. Jag tycker inte att en gammal man som vet att han kommer dö inom en kort tid ska behöva utsättas för detta.
    2. Jag tycker att de personerna som satte han framför teven straffas, eller anmälas för att inse hur farligt det egentligen är att sätta en döende framför en teven.
    3. Jag skulle blivit arg, jag hade ju också blivit väldigt ledsen och inte accepterat det. Hade också anmält personen som inte kallade på mer personal!!!../iza fridh 8ac

    SvaraRadera
  19. 1. Att äldre avlider i ensamhet är ingen nyhet, det är inte förvånande, men det är tragiskt. Det är ett resultat av den förändring som har skett i samhället under de senaste hundra åren, i och med vår tekniska utveckling. Idag flyttar vi ofta långa sträckor från platsen där vi föddes och växtes upp, kvar finns föräldrar, och mor- och farföräldrar som lämnas ensamma. Idag ser vi detta som ett helt normalt beteende. Vi förlitar oss på att samhället tar hand om våra sjuka och våra äldre. Det märks tydligt på kommentarerna på den här artikeln. Fråga 3 lyder: ” Hur skulle ni reagera om det var er morfar eller farfar som behandlades så?”. Vad jag kan se har alla som lämnat sina kommentarer skrivit att ni skulle bli arga, ledsna och upprörda ifall er morfar eller farfar lämnades att dö ensam framför TV:n. Det finns kommentarer om att det måste finnas personal som kan vaka vid den döendes sida. Personligen anser jag att de äldres anhöriga har ett stort ansvar här. När en anhörig närmar sig slutet av sitt liv, då borde det vara självklart att vaka vid dennes sida. Jag tror inte att det finns ett bättre sätt att stilla somna in på, än omgiven av familj och vänner.
    2. I det här specifika fallet är det ett privat vårdbolag, Carema, som driver äldreboendet. Kommunen har, vilket tydligt framgår i artikeln, brustit i sin uppföljning av hur Carema sköter sitt uppdrag. Det är ett återkommande fall, att kommuner först genomför en upphandling av vårdtjänster, och sedan inte säkerställer så att vårdbolaget levererar de tjänster som ingår i avtalet.

    Vi måste också få en ändrad inställning till äldrevården. Vi har tre val, antingen väljer vi att fortsätta på samma linje som idag, med undermålig vård. Vi kan också bestämma oss för att vård av äldre är en prioriterad fråga, satsa mer pengar på vård och omsorg, och därmed anställa mer personal och minska antalet brukare per personal. Det tredje alternativet är att helt ändra attityden till äldrevården. Istället för att lägga över hela ansvaret på kommunen så kan vi som anhöriga mer involvera oss i vården av våra äldre. Vi kan besöka vår morfar eller vår farfar regelbundet, gå ut på promenader, läsa tidningen, prata med dem etc. Att sätta sig ner med sin morfar, visa att man finns där för honom, det betyder betydligt mer än att det finns en stor andel anställda på äldreboendet.
    3. Jag skulle se det som ett personligt misslyckande, att jag inte fanns där för min morfar eller farfar. Det är naturligt att jag skulle bli både ledsen och upprörd. Jag skulle rikta min ilska mot kommunen, det är nämligen de som ansvarar för vården av våra äldre.

    SvaraRadera