söndag 18 mars 2012

Kött eller inte?


Är en rejäl köttbit eller ett besök på MAX/Burger King/McDonalds så farligt?

I tidningen Dagens Nyheter presenteras en familj i en artikel. Hela familjen äter enbart veganmat.

Veganmat utesluter allt från djurriket. Inte bara kött, ägg och fisk utan även mjölkprodukter.

Läs artikel här: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/utomlands-betyder-vegankost-kvalitet

Vad tycker du?

17 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är okej att vara vegan för man ska få bestämma själv vad man ska äta.

    Jag tycker däremot att barnen ska få välja om dom vill vara veganer eller inte, för dom kanske gillar kött och då ska inte föräldrarna bestämma.

    Varför behöver du läkarintyg om du är vegan och inte om din religion säger att du får inte äta griskött??

    Jag själv gillar kött och därför skulle inte jag vilja vara vegan.

    Doris// 7c

    SvaraRadera
  2. Folk har all rätt att vara vegan om dom vill men dom går miste om det goda i livet.

    Och jag håller med David fullt ut att barnen själv ska få välja om dom ska äta kött eller inte.

    Men jag håller inte med om att man mår dåligt av att äta kött, för jag äter kött varje dag och mår otroligt bra.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att alla ska kunna välja om man vill ha en alternativ kost eller inte. Jag är glutenintolerant men jag har väldigt lätt att hitta mat o göra hemma, men inte om jag ska äta hos t ex en kompis.

    Sedan att folk säger att de hjärntvättar sina barn med kosten som de får, men alla barn hjärntvättas sånna fall av alla föräldrar för de får nästan aldrig välja själva vad de ska äta som barn.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att alla får välja själva vad dem ska äta eller inte. Jag tycker dock det är ohälsosamt att aldrig dricka mjölk, äta kött osv. Att barnen är veganer är inte bra för deras kropp, och jag tycker att dem ska få bestämma det själva om de vill dricka/äta mjölk produkter, äta kött osv. // sven 8ac

    SvaraRadera
  5. Man har all rätt att vara en vegan om man vill, men jag tycker inte att föräldrarna ska bestämma det åt en. De borde låta sina barn äta kött ibland och vegetarisk mat ibland till de blir gamla nog att bestämma själv. // Lukas, 8AC

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att man själv ska få välja vad man vill äta och det ska ju inte påverka ens barn, med tanke på att dom också har ett fritt val. Jag hade gett mina barn vanlig mat tills dom hade varit så pass stora att dom själva kan bestämma. Dessutom så blir det ju svårt att äta ute, hos kompisar osv.

    SvaraRadera
  7. jag tycker att det är okej att vara vegan och det har man rätt till att bestämma själv. sen kan jag tycka att det är lite fel att barnen också endast ska få äta veganmat.

    vad jag vet behöver man även kött för att må bra och utvecklas, speciellt när man forfarande är liten.

    jag själv skulle inte klara av att äta veganmat, att skippa kött och mjölk och ägg osv. då skulle jag svälta ihjäl.

    jag tycker att barnen iaf kunde få lite kött och mjölk osv ibland. några gånger i veckan med tanke på att det är både frukost, lunch, mellanmål och middag. när barnen kommer upp i en lämplig ålder kan de bestämma om de vill utesluta mat från djur överhuvudtaget. / Anna 8ac

    SvaraRadera
  8. Alla har rätt att bestämma vad de vill äta beroende på vilken religion de har, men jag tycker att det är löjligt att ta upp en sådan punkt. I indien är kon helig och om man dödar eller skadar den på något sätt är det nästan dödstraff. Jag ser ingen rubrik i tidningarna "Döda en ko i Indien och det blir dödstraff".

    Det finns en näringskedja som är viktig för att man ska må bra. Kvinnor bör ju drick mjölk för att minska risken för benskörhet och skelettcancer. Att äta köttprodukter skadar inte din hälsa, men man ska kanske tänka på att äta i rätt mängd.

    Djurproduktionen står för nästan en femtedel av världens alla växthusgaser. P.g.a. det kan jag hålla med om att kött försämrar miljön.//Pontus 8ac

    SvaraRadera
  9. För att människan ska må bra behövs det många proteiner, fett och flera andra näringsämnen som är väldigt svårt att få igenom att inte äta kött, inte dricka mjölk, inte äta ägg osv. Man har ett eget val men jag rekomenderar verkligen att man inte bara äter grönsaker och frukt.
    // oliwer 8ac

    SvaraRadera
  10. Det är upp till en själv att bestämma om man ska äta kött eller inte. Dock tycker jag att föräldrar ska fråga om deras barn vill vara veganer.

    Att folk säger att de hjärntvättar sina barn är rent trams. Mina föräldrar kött och det gör jag med, men ingen säger att dem hjärntvättar mig.

    Sedan det om att kött ökar risken för de där sjukdomarna, men om man inte äter kött ökar risken för andra sjukdomar. jag tror att man inte ska sluta äta kött utan i rätt mängd.

    // Hannes

    SvaraRadera
  11. Hej Pidde jag är ju sjuk men tänkte då svarar jag på bloggen!

    Jag tycker inte det är fel att vara vegan och jag vet inte hur det är, men jag hade inte klarat mig utan kött en dag.

    Man ska ju självklart bestämma själv vad man proppar i sig, men att det går ut över barnen tycker jag är helt FEL. Barnen ska inte bli drabbade av att inte få äta vad som helst, vänta tills barnen blivit lite äldre och låt dem bestämma själv helt enkelt.

    Precis som Oliwer sa det behös många proteiner och det får man inte bara av frukt och grönsaker!
    // Iza Fridh 8AC

    SvaraRadera
  12. Det som jag tycker är att de flesta inte vet egentligen vad de stoppar i sig för någon mat. De har för lite fakta inom området.

    Jag tycker ändå att det låter lite knasigt, det känns som om veganer inte får i sig all den protein, näring och fett som kroppen faktiskt behöver. Men om de nu säger att det inte är någon fara så är det ju lugnt. De trivs ju att vara veganer, varför skulle det vara något fel med det då? Man ska ju äta det man vill, för att orka med. Om de äter det eller det, det spelar ju ingen roll. Antagligen är det nog nyttigare, att äta så som det gör.

    Att det verkligen har koll på exakt hur mycket de behöver äta för dagligt behov o.s.v. är ganska bra ju.

    Detta har ju ganska mycket att göra om vad man tycker om alla djuren, med tanke på allt kött som kommer från dem. Denna familjen gillar antagligen inte att döda djur och sp vidare för att de ska kunna äta, när man kan äta annat som inte skadar någon.

    Detta handlar om Etik, om det är rätt eller fel att äta djur, alltså individuell frågestälning.

    /Melinda Nilsson

    SvaraRadera
  13. Jag tycker inte att det låter så dåligt att vara vegan för som jag ser det så har man en mer hälsosam kost och man vet ju däremot vad man äter.
    Det är de som är skilnaden på en köttätare och en vegan är att vi köttätare tänker inte så mycket på om det vi äter kan ha varit en gris eller kanske en häst, men man får kanske vissa tankar ibland om det man äter är så väldigt hälsosamt.

    Det som jag tycker låter bra med att vara vegan är att man kan äta grönt och det är nyttigt men det som jag kanske inte är så innne på är att man inte äter/dricker något som innehåller någon mjölkprudukt.

    Jag skälv som äter kött tänker faktiskt inte så mycket på om det är så nyttigt, men jag kan klart ta och hoppa över sånt som man inte gillar som t.ex. för mycket fett på ett kött då är det lite motbjudande och man äter det kanske inte då.

    Jag tycker att bara för att man äter kött så ska inte det betyda att man äter villket sorts kött som hälst utan att det finns ett eget smak tycke för vad man äter och inte äter.

    SvaraRadera
  14. Det är mycket bra att äta nyttig mat, för att mår mycket bättre.

    Kroppen får i sig den del av maten som kroppen har nytta av.

    Jag tycker faktist att alla vi människor ska bli som Pernilla och David.

    Varför jag vill det är för att alla mår mycket bättre av nyttig mat.

    Alla vi människor räddar många djur från att bli slaktas.

    Det är som Pernilla och David säga att
    – Vi är ganska noga med tiden, annars kan barnen bli så kinkiga, säger dem.

    Jag tycker också att dem har rätt till detta:
    Det känns osmakligt att äta djur, både fråm etisk synpunkt och av miljöhänsyn.

    Vi äter djur ungefär hela tiden och jag vill faktist bli vegetarian, för att rädda djur för att inte bli våran mat på bordet.

    Om vi blir vegetarianer så blir djuren räddad, men en dag blir det ju för många djur.

    Då måste vi ju bli av med dem. I så fall kan vi äta lite djur som t.ex. gris eller något liknande lite då och då, men inte hela tiden.

    För då försviner ju djuren för got. Vilket djuren kommer att göra om vi fortsätter att slakta djur.

    Jag vill på peka att om vi äter för mycket mat av just djur. Så kommer djuren att dö ut till slut.

    Det är inte så bra, för att vi behöver ju djur för att överleva på olika sät och viss.

    Men om vi blir halft vegetarianer så blir jag jätte glad, för att vi sparar ju på djur och då blir ju dem fler och då kan vi ju ta några.

    Vi blir allt fler människor än djur och jag vill också att djuren ska vara ungefär lika många som oss.

    Vissa djur är nästan utdödade p.g.a att vi äter upp dem typ, men familjen Berg/Dolk skulle jag vilja ha fler av.

    Hälsningar Emelie Bergström 8ac

    SvaraRadera
  15. alltså att det har blivit en sån stor grej om det ska vara okej att vara vegan eller vegetarian förstår jag inte. Om vi nu bara fokuserar på veganer - som oftast är för man tänker på djuren. Det är väl helt okej? Alla ser på djur olika och man har egen rätt över sin kropp. Man kan ha synpunkter på veganer, att man kanske tycker de tänker fel men min åsikt är att de är fel när man försöker "rätta" och ta en massa exempel på hur man borde äta.

    När det gäller kost så finns det väldigt bra piller/tabletter som man tar dagligen. Då får man i sig alla proteiner och till viss del fett. Bara för att man är vegan så menas det ju inte att man bara knaprar på en morot, det finns ett gigantiskt urval av quorn produkter.

    Att barn växer upp i en familj som är veganer är inget alls konstigt. Det är bättre det, för då lär de sig hur man får i sig alla vitaminer/proteiner, än om man väldigt sent bestämmer sig för att vara vegan. Det är nog risk för att det blir en större sak också, för samhället som vi lever i är det väldigt mycket köttätare. Vissa länder utomlands har man djur som hjälpredskap och de tycker då att man inte ska äta de.

    En annan sak till att tänka på också är ju att om 50% av svenska folket skulle sluta äta kött, så hade det antagligen inte varit någon skillnad på hur mycket djur som avlas. Svenska folket kommer ändå slakta lika mycket som alltid. /patte

    SvaraRadera
  16. Jag säger att det är helt okej att dem käkar vegan mat helt och hållet. Det kan jag inte klaga på och jag säger så här att veganer och vegetarianer mår oftast bättre ibland faktiskt, men det är svårt för vissa kan jag förstå att vara med på vegan mat hela tiden. Jag själv vet mycket väl jag inte kommer kunna bli vegetarian, mest för att jag tycker en riktig biff är satans gott, medan en vegan meny för mig är omöjlig, mjölk är för gott.

    SvaraRadera