söndag 20 januari 2013

Barnfattigdom?

I Dagens Nyheter (20/1-13) menar  professor Tapio Salonen att vart åttonde barn i Sverige är "ekonomiskt utsatt". I vissa stadsdelar i Malmö är barnfattigdomen sett till antal hushåll upp emot 50 procent. Läs nedanstående artikel:

 http://www.dn.se/nyheter/sverige/vart-attonde-barn-ar-ekonomiskt-utsatt

Fundera på vilka orsaker som kan finnas till de här siffrorna och vilka konsekvenser det kan få för Sverige om vi inte lyckas lösa barnfattigdomen i Sverige.

7 kommentarer:

  1. Konsekvenserana för barnfattigsom är....

    1. Jag anser att den värsta barnfattigdomen är barnet/ungdomen inte får mat. Om barnet/ungdomen inte får mat så kan de inte prestera i skolan och på så sätt får den inga betyg och kan inte komma in på det gymnasium den vill. Den får då inget jobb och får leva på socialbidraget om det finns något.

    // David 8c

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan du komma på några realistiska lösningar på "problemet"?

      Radera
    2. Det enda tänkbara åtgärd jag kommer på är höja barnbidraget och hjälpa de familjer som har det svårast, för att få en struktur på samhället för som det ser ut nu så "glider" de fattiga ut ur samhället och de rika lever vidare.

      Ps var är frågan för denna vecka 2013-01-28=2013-02-4

      // David 8c

      Radera
  2. Att barnfattigdomen är så stor i Sverige tror jag beror på att många föräldrar har låg utbildning eller är invandrarfamiljer där föräldrarna inte har hunnit lära sig svenska. På så sätt har de svårt att skaffa jobb. Lågkonjunkturen som är i Sverige just nu har också gjort att fler som tidigare haft ett jobb blivit arbetslösa.

    Jag tycker att en tänkbar åtgärd är att höja barnbidraget till fattiga familjer. En annan åtgärd kan vara att låta invandrarna lära sig svenska direkt när de kommer hit för att lättare kunna få arbete.

    En hög barnfattigdom kan leda till högre ungdomskriminalitet. Barn som lever fattigt riskerar att må dåligt av de fattiga förhållandena, och på så sätt förlora lusten att arbeta och lära sig saker, kanske till och med skolka. Anledningen till att de fattiga barnen riskerar att må dåligt tror jag är att de tvingas leva väldigt snålt och inte kunna t.ex. köpa saker som andra barn har, eller tar för givet som t.ex. mobiltelefon eller dator. Många fattiga tvingas bo i mindre och sämre bostäder. Så bildas det större skillnader mellan fattiga och rika, och de fattiga blir på så sätt lite utestängda från samhället.

    (Oscar HO 7ac)

    SvaraRadera
  3. Du visar på goda kunskaper om
    fattigdom som samhällsstruktur.
    Du visar det genom att förklara hur sociala strukturer är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa
    samband inom begreppet fattigdom. Om du kollar i betygskriterierna ligger detta inom kunskapskraven för C.

    Att du föreslår olika åtgärder för att komma tillrätta med barnfattigdomen är även det ett plus! Bra, Oscar!

    SvaraRadera
  4. Jag tror att barnfattigdomen är så hög för att en del invandrarfamiljer inte kan så bra svenska och får det svårt att hitta något jobb och väljer då vägen mot kriminalitet. Visa föräldrar är missbrukare och blir av med sinna jobb och hammnar då ifattigdom. Deras barn får det då svårt att prestera bra i skolan och väljer också vägen mot kriminalitet. Jag tycker att man ska lära invandrare svenska och ge något slags jobb åt dom arbetslösa under tiden dom är saknar jobb så att dom inte hammnar i kriminalitet och fatigdom.//Oscar GO

    SvaraRadera
  5. Efter att ha sätt kommentarerna så har jag kommit fram till att jag måste hålla med Oscar HO om hans sy på hur det ser ut här i Sverige och lösningarna till barnfattigdom.

    Det som jag vill tillägga är att dem som är mest drabbade av fattigdom är dem tre grupper: barn med utländsk bakgrund, barn från städerna och barn med ensamstående förälder.

    Anledningen till att dem barn med ensamstående föräldrar är i barnfattigdoms risken är för att dem inte har lika stora inkomster som två föräldrar har gemensamt.

    Men där finns såklart undantag med familjerna då föräldern kanske har en lön som kan passa in med barnbidraget och därmed kan försörja sig både med matt och lite nöje som ett barn behöver minnas från sin barndom.

    Men ett problem med barnfattigdomen är att familjer som inte har ekonomin till nöje och mat. Det kan då leda till att det går ut över barnen (våld) i hemmet och det löper större risk att barnet blir mobbat i skolan.

    //Tobias Körner 8C

    SvaraRadera