måndag 14 januari 2013

Ska Sverige delta i väpnade aktioner?

Frankrike har i veckan bombat rebeller i den afrikanska staten Mali. Orsakerna till detta är många, men begrepp som islamisering, militärkupp och etniska motsättningar nämns och dessa (och fler) orsaker har då gjort att Frankrike anser att islamistiska grupperingar i Mali dels kan utgöra ett hot mot Europa dels att franska medborgare i Mali är utan beskydd. Utan att ta ställning för eller emot kan jag dock konstatera att såväl FN som EU anser att regeringen i huvudstaden Bamako är den legitima makten och att de så kallade islamistiska grupperna inte är det.

I Dagens Nyheter (14/1-2013) ges en bakgrundsbeskrivning av läget och i slutet ställs en viktig fråga om de grundläggande problem som finns ska kunna lösas:

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/rebellerna-vill-ha-mer

Din uppgift är att fundera över om Sverige ska delta i sådana här konflikter? 

Vår utrikesminister Carl Bildt menar att det ska vi, dock ej militärt:

http://www.dn.se/webbtv/nyheter/bildt-sverige-ska-delta-i-insatsen-i-mali/

Motivera hur du tänker!

4 kommentarer:

  1. jag tycker inte att Sverige ska delta i väpnade aktioner för att sverige det kan sluta dåligt för sverige om något går fel och det kan slut väldigt dåligt. \ Linus 9AC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du en lösning på hur vi kan hjälpa till? Om vi över huvud taget ska hjälpa andra länder eller grupper?

      Radera
  2. Jag tycker att vi skall "åka ner" till de länder som är mest utsatta men inte starta en väpnad konflikt utan försvara de civil befolkningen mot rebeller och annat.

    Min lösning är att hjälpa dem rent ekonomiskt och på ett fredligt sätt. Detta kan stärka Sverige som land.

    // David 8c

    SvaraRadera
  3. Vi i Sverige är beroende av vår egen ekonomi, då barnfattigdom redan har drabbat Sverige ganska hårt. Detta innebär att vi måste se på oss själva före andra i detta fallet och ett tag framöver. Vi kan då inte förstöra för oss själva bara för att vi ska bli mer "Starka" som ett land.

    Vi i Sverige har även hållt oss själva mer neutrala under en sådan lång tid, då vi endast har skyddat dem civila när det har varit inbördeskrig.

    Detta innebär att om vi inte vill starta krig och inte har dem ekonomiska tillgångarna för att hjälpa dem drabbade.

    Därför tycker jag att vi ska hålla oss utanför denna konflikt och nöja oss med den kontakt till andra länder som vi har för tillfället och med den styrka som vi har som ett land.

    SvaraRadera