måndag 28 januari 2013

Iran och rymdprogram

Veckans frågeställning behandlar en intressant och kanske i förlängningen ytterst skrämmande process, nämligen Irans rymdprogram. Som ni vet har Iran ett omdiskuterat kärnreaktorprogram som blivit kritiserat av bl a USA och Israel. Vad som kanske inte är fullt så belyst i media är Irans strävan att tillverka rymdfarkoster.

Vilka positiva och negativa aspekter kan du finna när det gäller kärnreaktor- och rymdprogrammet i Iran?

Artiklar som kan vara intressanta är:

Artikel om apor i rymden

Explosion (?) i Irans nukleära anläggning

Dagens Nyheter spår om framtiden....

1 kommentar:

  1. Det som jag anser vara positivt i detta projekt är att dem försöker att få mänskligheten att komma upp på en helt ny nivå som gör det möjligt för oss att kanske kunna besöka andra planeter i våran framtid. Även om andra länder redan har kommit så pass långt (Sverige, USA osv.) så är det ändå ett steg närmare ny teknologi inför vår framtid.

    Det kan delvis öka deras teknologi med ett sådant steg, men pga. konflikten mellan Iran och Israel (delvis USA) så kommer det att finnas en viss oro mellan länderna om detta "rymdprojekt" kombineras med deras förra "kärnreaktors projekt" så kan det betyda en utveckling till ett kärnvapenkrig mellan länderna.

    Men nu har Israel ett tillfälle att slå till, då det har gått helt fel i det Iranska kärnreaktors området.

    Det som jag kan anse vara negativt är att om deras olycka med kärnreaktorn var så pass stor så kommer detta vara en stor betydelse för hur det kommer att gå i rymdprojektet.
    Om en sådan skada skulle ske i rymden så har dem riskerat både sin teknologi och flera människors liv bara för att komma ikapp andra länders framgångar, därför hoppas man på att dem kommer fram till något som är mer lyckat än deras föra projekt.

    SvaraRadera