onsdag 9 januari 2013

Det värsta brottet?

I Indien har det begåtts en fruktansvärd våldtäkt där flera män slagit och våldtagit en ung kvinna.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/vreden-vaxer-i-indien-efter-valdtakt

Männen riskerar nu dödsstraff.

Vad anser du om händelsen och kravet på dödsstraff? Motivera!

10 kommentarer:

  1. Jag tycker inte att dessa männ skall få dödstraff för de ska få lida för det dem har gjort i fängelse, men det ska få livstid och inga möjligheter att komma ut ur fängelset.
    Jag tycker också att polisen i Indien skall blir bättre på att handskas med just våldtäkt för situationen nu är inte bra.

    Men om de kvinnor som blir våldtagna inte anmäler sig så kan polisen inte göra speccielt mycket.
    Mitt förslag för att det skall bli bättre är tex fler poliser ute, kläder som döljer och överfallsalarm.

    David// 8c

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte att dödsstraff är bra, just för att dem slipper undan för lätt! Jag tycker att dem här männen ska lida för det dem har gjort. Sitta i fängelse och inte få komma ut fast dem anses vara friska i huvudet.

    Jag tycker att polisen ska fokusera på våldtäckt och bli bättre på att handskas med det precis som David skriver. //Felicia.O 8c

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att den våldtäkt som skett i Indien är en fruktansvärd händelse. Jag anser dock att det är fel att straffa med dödsstraff. En anledning är att det finns en risk för att någon oskyldig kan dömas. En annan är att dödsstraff inte verkar fungera avskräckande för andra att begå liknande brott. Grova våldtäkter är ett växande problem i Indien, som har fördubblats mellan 1990 och 2008. Om jag har förstått nyheterna rätt så är det antalet anmälningar som har fördubblats, men antal våldtäkter är sannolikt mycket fler. Jag tycker att det är viktigt att man i Indien försöker vidta fler åtgärder för att förebygga våldtäkterna istället för att avrätta gärningsmännen. En åtgärd som man skulle kunna göra för att minska antalet våldtäkter är att försöka skapa opinion genom Tv och tidningsdebatter och att regeringen eller kändisar kan uttrycka sig negativt om det, så folket förstår innebörden och ändrar åsikt. För mig känns det mest naturligt att ha höga straff vid sådana grova brott, men jag har många gånger funderat över frågan ”Är det verkligen bra med höga straff?”, eftersom till exempel Sverige och Norge har relativt låga straff förhållandevis till en del andra länder och även låg kriminalitetsnivå i jämförelse med de länderna.
    (Oscar HO 7ac)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med höga straff eller inte kan man ju fundera över, men det kanske har en allmän påverkan på folket eller allmänheten att inte begå svåra brott.

      Radera
  4. jag tycker i stort sätt att dödstraff är inte bra! men de som dem gjorde med hon kvinnan är stort. det kanske inte är den första kvinnan i Indien som blir våldtagen eller mishandlad. jag tycker även att dem kvinnorna som blir våldtagnan ska gå till polisen och anmäla sig. om dem inte gör det då är det deras egen fel o då kan dom inte få den hjälpen dem behövr.
    nu menar jag att det är och att döda dom som har gjort de. om jag hade varit en av hennes familj alltså hon kvinnan som bleb våldtagen hade jag säker dödat dem. jag ljuger inte och jag säger det bredvid alla jag hade gjort de. för jag tror inte att man kan dölja en sådan stor sak!
    //hanady 8C

    SvaraRadera
  5. Att de ska dö eller inte är ju troligtvis en fråga som splittrar allmänheten. Jag förstår den ilska och det hat som uppstår när sådana här fruktansvärda brott begås.

    SvaraRadera
  6. Delhi har fått öknamnet "våldtäktsstaden".

    Att få en kvinna att lida på det sättet så att hon dör av sina skador är inte klokt...

    Det är tyvärr så att kvinnor måste vara mycket mer försiktiga och rädda om sig själv. Speciellt när dom är ute på kvällen eller tydligen när dom åker buss.

    Men numer går ingen kvinna säker i vissa områden i Indien.
    Jag läste en artikel i en tidning som gjorde mig mycket upprörd "Kvinnans sexualitet måste beskyddas av henne själv. Hur hon klär sig och hur hon för sig kan få konsekvenser. Råkar hon illa ut är det hennes eget fel". Det är ju inte klokt så ska det inte vara! Ingen får bli behandlad på det sättet oavsett hur man klär sig osv. En mycket konstig kvinnosyn.

    Jag tycker att kravet för dödsstraff är varierande beroende på det allvarliga med brottet som gärningsmannen har gjort.

    Men detta brott har gått långt över gränsen för medel måttliga brott så som att stjäla ett smycke från en juvelerares butik. Att grovt våldta, misshandla och dessutom framkalla döden för en person eller kvinna i den unga åldern som i detta fallet är helt sinnes sjukt att man kan få för sig något sådant.

    Jag tycker att dessa män ska få ett dödsstraff. Då jag även känner till ett talespråk som lyder; "Öga för Öga, Tand för Tand". Men att ge dessa män livstids fängelse är ett för lindrigt straff än vad det skulle vara att ge dem ett dödsstraff enligt mig.

    Flera lagar föreskriver dödsstraff. Enligt den indiska strafflagen
    kan elva former av brott leda till dödsstraff. Bland dessa märks mord,
    kidnappning mot lösensumma och uppror mot regeringen.
    Det är dock inte ofta Indien tillämpar dödsstraff

    Indien behöver få kvinnliga poliser!
    Det finns 166 polisstationerna i Delhi och nu ska det finnas kvinnliga poliser på plats dygnet runt. Det är viktigt att det finns kvinnliga poliser vid dessa brott för det skapar en trygghet till dom utsatta kvinnorna.

    Ps.

    Jag håller med alla om att dem här männen ska få sitt straff och det ska vara ett ordentligt!

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att man ska ha döds straff för att dom anhöriga ska känna sig till freds med straffet. Dödsstraff avskräcker andra till att göra något liknande brott. Rent ekonomiskt kan man lägga pengarna på förebyggande åtgärder istället för vårdkostnader under många år i fängelse.
    //Oscar G Olsson

    SvaraRadera
  8. Först vill jag bara säga riktigt äckligt av männen att göra så mot en kvinna Jag tycker att dom ska få lida av detta sitta på en strål stol. Man gör inte såhär mot en kvinna eller ingen ska få vara med om detta. Det är ju så hemskt att få höra och läsa om detta var är världen på väg? Det känns som det här börja bli mer och mer normalt för folk i denna världen för det händer hela tiden våldtäkt tycker jag. Men männen ska få lida av detta dom har gjort så hemskt usch blir bara arg på sånt här.
    / Ida 8c

    SvaraRadera
  9. Ytterligare en gruppvåldtäkt i Indien:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16062091.ab

    Det är inte enbart i Indien som det begås hemskheter. Tyvärr ser jag i dagens Aftonbladet att fem män, enligt en ung kvinnas uppgifter, ska ha våldtagit henne. Det brutala övergreppet ska ha ägt rum i Stockholm:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16062435.ab

    SvaraRadera